МОЗ спростував неправдиву інформацію щодо нової моделі інтернатури

МОЗ спростував неправдиву інформацію щодо нової моделі інтернатури
22980 ПЕРЕГЛЯДІВ

У соціальних мережах шириться неправдива інформація, як працюватиме нова модель інтернатури. Спростовуємо ці міфи та розповідаємо, як вона працюватиме.

Фейк 1: Інтернатура триватиме 6 років

Правда: Інтернатура триватиме 3 роки для більшості спеціальностей. Для стоматологів - 1 рік. 

Після закінчення інтернатури лікар має можливість влаштуватися на роботу в будь-якому закладі охорони здоров’я за відповідною спеціальністю (акушерство та гінекологія, анестезіологія та інтенсивна терапія, внутрішні хвороби, загальна практика - сімейна медицина, загальна стоматологія, медицина невідкладних станів, неврологія, отоларингологія, офтальмологія, патологія, педіатрія, психіатрія, радіаційна онкологія та ядерна медицина, радіологія, хірургія, фізична та реабілітаційна медицина).

Чому 3 роки? Це відповідає світовій практиці. Доступ до професії для лікарів в Європі відбувається після 5-6 років післядипломної підготовки, яка складається з двох частин: загальної (3 роки)  та звуженої (2-3 роки).

Фейк 2: До переліку спеціальностей інтернатури увійшли 13 спеціальностей.

Правда: За результатами обговорення оновлений перелік включає 16 спеціальностей:

  1. Акушерство та гінекологія
  2. Анестезіологія та інтенсивна терапія
  3. Внутрішні хвороби
  4. Загальна практика - сімейна медицина
  5. Загальна стоматологія
  6. Медицина невідкладних станів
  7. Неврологія
  8. Отоларингологія
  9. Офтальмологія
  10. Патологія
  11. Педіатрія
  12. Психіатрія
  13. Радіаційна онкологія та ядерна медицина
  14. Радіологія
  15. Хірургія
  16. Фізична та реабілітаційна медицина

Фейк 3: Резидентура є обов’язковою.

Правда: Резидентура НЕ буде обов’язковою. Після закінчення інтернатури людина має право працювати лікарем за 16 спеціальностями, що увійшли до оновленого переліку. Для більш вузької спеціалізації лікарю необхідно буде пройти резидентуру.

Фейк 4: Усі 5 програм підготовки (пріоритетів), які обирає студент-медик, мають бути за 1 спеціальністю.

Правда: Майбутній інтерн може обрати програми підготовки (пріоритети) за різними спеціальностями у різних регіонах. Випускники за спеціальністю "Лікувальна справа"/"Медицина" та "Педіатрія" зможуть обрати програми підготовки за всіма напрямами, окрім стоматології. В свою чергу, випускники спеціальності "Стоматологія" - лише стоматологію.

Фейк 5: Жорсткі вимоги до баз стажування призведуть до скорочення кількості баз.

Правда: За результатами громадського обговорення вимоги до баз інтернатури спрощені. Ті фактори, які сильно звужували їхній перелік, усунуті. Базою стажування може стати державна або приватна лікарня, заклад з надання первинної допомоги, які спроможні забезпечити необхідну підготовку інтерна. За попередньою інформацією з 15 областей країни – 1 186 закладів охорони здоров’я, не враховуючи приватних, відповідають вимогам. Відповідно перелік ще розшириться.

Фейк 6: Заробітну плату отримуватимуть лише ті інтерни, які навчалися за бюджетні кошти у закладах вищої медичної освіти. 

Правда: Зарплату отримуватимуть усі інтерни. У державному бюджеті на 2020 рік передбачено майже 202,5 млн грн для фінансування близько 8 тисяч випускників та 1,6 тисячі лікарів-кураторів. Ці виплати будуть здійснюватися закладами вищої освіти відповідно до укладених ними договорів із закладами охорони здоров’я.

Автор: medicine-ukraine.info

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео