Прокуратура вимагає привести до належного стану об’єкт культурної спадщини - «Будинок Штамма»

Прокуратура вимагає привести до належного стану об’єкт культурної спадщини - «Будинок Штамма»
9774 ПЕРЕГЛЯДІВ

Бучанська окружна прокуратура звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовами, в яких просить зобов’язати Київську міську раду укласти охоронний договір на пам’ятку архітектури місцевого значення – будинок Штамма, та привести її до належного стану, а також здійснити реєстрацію права власності на цей об’єкт.


Наказом управління культури Київської обласної державної адміністрації, у липні 2019 року вказаний об’єкт занесено до переліку об’єктів культурної спадщини Київської області. Колишня садиба інженера Штамма Вернера, який у свій час керував будівництвом Києво-Ковельської залізниці, розташована у м. Буча. Це двоповерховий будинок в неороманському стилі, прикрашений складним цегляним декором. Завдяки своєрідній архітектурі, садиба Штамма має значну історичну і культурну цінність.


Разом з тим прокуратурою встановлено, що на сьогодні архітектурна пам’ятка знаходиться у занедбаному стані під загрозою остаточного руйнування та знищення і не використовується за функціональним призначенням, а балансоутримувачем не вживаються заходи для відновлення об’єкта. Крім того, на нього не зареєстровано право комунальної власності територіальної громади м. Києва.

Реагуючи на виявлені порушення, прокуратура звернулась до суду. Наразі відкрито провадження у справах.

Довідково: Садиба побудована на початку ХХ століття. В одному з будинків, розташованому у межах маєтку, Штамм організував школу для бідних сільських дітей, після подій 1917 року садибу займав будинок дитини, а після там розташували дитячий санаторій, де проходили реабілітацію діти з психоневрологічними захворюваннями.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео