Запит і звернення - в чому відмінність?

Запит і звернення - в чому відмінність?
304203 ПЕРЕГЛЯДІВ

Право на інформацію та право на звернення є окремими конституційними правами особи і мають різну юридичну природу. Цим, зокрема, пояснюється те, що порядок реалізації цих прав регулюється двома законами.
Суть запиту на інформацію зводиться до прохання надати інформацію, якою володіє розпорядник. Закон України «Про доступ до публічної інформації» надає право доступу до вже існуючої інформації (документів) і не вимагає створення у відповідь на запит нової інформації (зокрема, шляхом проведення аналітичної роботи). Винятком є ситуація, коли розпорядник не володіє, але повинен був би володіти певною інформацією.
Інші вимоги або прохання (визнати чи підтвердити юридичний статус, поновити порушене право, притягти порушника до відповідальності, надати роз'яснення тощо) повинні розглядатися відповідно до Закону України «Про звернення громадян». Унаслідок їх розгляду при наданні відповіді на звернення може створюватися нова інформація.
Особи, які не є громадянами України і законно знаходяться на її території, мають таке саме право на подання запитів на отримання публічної інформації як і громадяни України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами - зазначив Тарас Грень, начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео