Актуальні земельні питання обговорили з жителями Михайлівської громади Черкащини

Актуальні земельні питання обговорили з жителями Михайлівської громади Черкащини
312794 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні в Україні триває земельна реформа, у зв’язку з чим у громадян вникає чимало правових питань, відповіді на які вони часто шукають у центрах та бюро безоплатної правової допомоги. Задля широкого інформування землевласників, землекористувачів щодо особливостей змін земельного законодавства, система безоплатної правової допомоги долучилася до проекту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство».
Так, у рамках виконання проекту юрист Кам’янського бюро правової допомоги Смілянського місцевого центру з надання БВПД Дмитро Зайцев здійснив виїзд до Ревівського старостинського округу Михайлівської територіальної громади Черкаської області де провів правопросвітницький захід та організував надання юридичних консультацій із земельних питань для землевласників та землекористувачів.
Захід розпочався з інформування колективу старостату та жителів громади проте, як реалізувати своє право на безоплатне отримання земельної ділянки та гарантії захисту прав на землю. Фахівець звернув увагу на те, що усі громадяни України мають право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної та комунальної власності у таких розмірах:
- для ведення особистого селянського господарства – не більше 2 гектарів;
- для ведення садівництва – не більше 12 соток;
- для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд у селах – не більше 25 соток, в селищах – не більше 15 соток, в містах – не більше 10 соток;
- для індивідуального дачного будівництва – не більше 10 соток;
- для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 1 сотки;
- для ведення фермерського господарства – в розмірі земельного паю, визначеного для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство.
«Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах встановлених норм, провадиться один раз по кожному виду використання. Тобто кожен громадянин може одночасно отримати та приватизувати шість земельних ділянок з різним цільовим призначенням», - зауважив Дмитро Зайцев.
Також спеціаліст бюро дав відповіді на найбільш важливі для власників земельних ділянок правові питання, зокрема, щодо порядку присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці.
«Для забезпечення належного захисту державою землевласників, як суб’єктів права власності і господарювання, у громадян має бути відповідне документальне оформлення права власності на землю. Частиною цієї процедури є присвоєння кадастрового номера земельній ділянці. Без нього власник земельної ділянки не зможе здійснювати правочини щодо ділянки, зокрема, продавати, дарувати, здавати в оренду, брати кредит під заставу земельної ділянки тощо. Тож, власникам земельних наділів, які мають державний акт на землю без кадастрового номера, необхідно завчасно подбати про його присвоєння», - повідомив юрист.
Кадастровий номер земельної ділянки - це індивідуальний цифровий код (номер) земельної ділянки, що не повторюється на всій території України, надається земельній ділянці під час проведення її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу її існування.
Кадастровий номер присвоюється земельній ділянці незалежно від форми власності. У разі переходу права власності на земельну ділянку від однієї особи до іншої, виникнення інших, крім права власності, речових прав на земельну ділянку, зміни речових прав на земельну ділянку, інших відомостей про неї - кадастровий номер не змінюється. Тобто зміна власника чи користувача земельної ділянки, зміна відомостей про неї не є підставою для скасування кадастрового номера.
Новий кадастровий номер присвоюється земельній ділянці у разі її поділу чи об’єднання. Скасований кадастровий номер земельної ділянки не може бути присвоєний іншій земельній ділянці.
Дмитро Зайцев повідомив: «Коли Україна здобула незалежність, наші громадяни отримали змогу приватизувати земельні ділянки, однак, у зв’язку зі швидким розвитком законодавчої бази, документи, що посвідчують право власності на землю з роками змінювалися, і на сьогодні землевласники можуть мати правовстановлюючі акти трьох зразків, залежно від року їх отримання».
Отже, якщо громадянин має державний акт виданий з 2003 року (зеленого кольору) чи з 2009-го (синього кольору), то в такому акті зазначений кадастровий номер.
Державним актам, які видавалися у період з 1993 по 2003 рік (червоного кольору) кадастрові номери не присвоювались. Тому громадянам, які мають такі акти, необхідно звернутись до фахівців, які виконають геодезичні та землевпорядні роботи і виготовлять відповідну технічну документацію.
«Державний кадастровий реєстратор здійснює державну реєстрацію земельної ділянки протягом 14 календарних днів. На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно буде видано витяг із Державного земельного кадастру», - зазначив юрист.

Якщо у вас виникають будь-які запитання щодо земельних правовідносин – звертайтеся до системи надання безоплатної правової допомоги. Правову консультацію можливо отримати за безкоштовним номером 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів), звернувшись до місцевих центрів та бюро (контакти на сайті системи https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/) або скориставшись мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога».

Теги: правопросвітницький захід ,консультування із земельних питань,актуальні земелні питання,земельна реформа

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео