Ризикнути життям й заробити копійку: журналісти скаржаться на малі зарплати

Ризикнути життям й заробити копійку: журналісти скаржаться на малі зарплати
51579 ПЕРЕГЛЯДІВ

Люди, які не пов’язані з журналістикою й спостерігають зі сторони думають, що це престижна робота, яка є доволі високооплачувана. Журналісти у свою чергу виконують багато функцій й скаржаться на малі зарплати. Медійники в Україні вважають, що їх працю ніхто не цінує. Варто почати з того, що професія журналіста вже п’ять років у рейтингу найпопулярніших професій. Міністерство освіти й науки України повідомило, що освіту журналіста можна отримати у 39 університетах. Диплом журналіста кожного року отримує понад 3 тисячі студента, а магістра близько двох. Попри такий попит, професію журналіст не можна вважати добре оплачуваною роботою. Вона поступається ІТ галузям, бухгалтерам та банківським працівникам.

Зарплата журналіста напряму залежить від посади, яку він обіймає в медіа, від територіального розташування та статі. Якщо дивитися дані щодо зарплати журналістів в Держстаті та на сайтах ЗМІ, то можна зовсім заплутатися. Зарплата працівників, то зростає з неймовірним обертом, то знову падає до мінімальної суми. Якщо ще в січні 2018 року зарплата журналіста становила 12 248 гривні, а вже в березні 2019 року піднялася до 13 809 гривень. Така картинка спостерігається не тільки в працівників ЗМІ, а й по всьому ринку праці. Практично щомісяця зарплати українців можуть збільшуватись від 100 до 500 гривень. Дані рекрутингових агентств дивиться на картину з іншого боку. Вони запевняють, що більша частина українців не бачила ніколи тих сум, які зазначені в статистиці. Середня зарплата у березні по Києву ледве доходила до 10 тисяч гривень. Судячи даним із сайтів пошуку робити середня щомісячна зарплата журналістів становить близько 6-7 тисяч гривень, а початківець може отримати 5 тисяч за роботу. Як бачимо, що ця сума повністю протилежна державним даним. Таку ситуацію пояснюють тим, що працювати журналістом є багато охочих, тому спостерігається надлишок професійних кадрів у сфері ЗМІ.

Президент Української асоціації медіабізнесу Олексій Погорєлов каже, що картинка ближча до реалій все ж таки на офіційних сайтах працевлаштування, тому що роботодавці висувають справжні цифри. Здавалося б, що вищі зарплати будуть виплачувати у Києві, однак дані із сайту пошуку роботи показують, що найбільшу суму за роботу журналістом пропонують у Вінницькій області – середня 15 тисяч гривень. Найвищі зарплати пропонують керівники телебачення, а найнижчі – друковані видання. До речі, журналісти Донецьких та Луганських областей отримують зарплату у розмірі 3 тисячі гривень. Такий показник є один з найнижчих по всій Україні. Київ у цьому рейтингу посів третє місце із середньою зарплатою розміром 10 тисяч гривень. Держстат також наводить статистику, що чоловіки отримують на 25% більше, ніж жінки на тих же самих посадах. Однак найбільше відкритих вакансій наявні у столиці, бо тут розташовані державні установи та іноземні посольства, офіси ключових ЗМІ. Найбільше із галузей журналістики отримує аналітичний журналіст – 30 000 тисяч, та випусковий редактор – 10 500 гривень. Найменшу суму у розмірі 4500 гривень отримує випусковий редактор. Тож зарплата залежить від посади, яку займає людина у цій галузі. Утім, щоб дійти до хорошої посади потрібно попрацювати за копійки.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео