Доходи Держбюджету від акцизів на ТВЕН за 3 місяці 2021 року перевищили весь попередній рік

Доходи Держбюджету від акцизів на ТВЕН за 3 місяці 2021 року перевищили весь попередній рік
60305 ПЕРЕГЛЯДІВ

У 2020 році за ініціативи народного депутата України Данила Гетманцева Верховна Рада України ухвалила закон №466-IX. Цей Закон гармонізував акциз на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) та сигарили із акцизом на сигарети з 1 січня 2021 р. Своє рішення парламентарі аргументували тим, що усі тютюнові вироби є шкідливими, тому немає жодних підстав оподатковувати окремі тютюнові вироби за нижчими ставками ніж інші.

Данило Гетманцев у facebook публікації зазначає, що за перші 3 місяці 2021 року доходи Держбюджету від акцизів на ТВЕН становлять понад 1,7 млрд грн. Таким чином завдяки ефективному рішенню Парламенту за січень-березень 2021 року Держбюджет отримав доходів від акцизів на ТВЕН як за весь 2020 р., які становили 1,7 млрд грн (дані ДПС), проте попереду ще 9 місяців додаткових надходжень.

Норми, запропоновані Данилом Гетманцевим, були підтримані антитютюновою громадськістю України, та фахівцями Європейського бюро ВООЗ. Підвищення акцизів на тютюнові вироби є ефективним інструментом зменшення споживання та зниження цінової доступності шкідливої продукції для дітей та молоді й разом з цим забезпечує додаткові надходження Держбюджету. ВООЗ однозначно заявляє, що ТВЕН не є засобом відмови від куріння та містить тютюн, споживання якого у будь-якій формі є токсичним для людини.


Не обійшлося без спроб відкотити акциз на ТВЕН назад. Під час розгляду законопроєкту №4065 була внесена поправка №175, яка передбачала зниження на 30% прийнятого акцизу, що призвело б до зменшення доходів Держбюджету у 2021 році на 3 млрд грн. Завдяки позиції та роз’ясненням народного депутата України Лади Булах, парламентарі відхили поправку щодо зниження акцизу на ТВЕН чим забезпечили надходження до Держбюджету. Додатковим аргументом був і той факт, що ТВЕН досі не заборонений до продажу дітям (особам до 18 років).

За розрахунками дослідження Київської школи економіки завдяки рішенню про гармонізацію акцизів на ТВЕН Держбюджет у 2021 році отримає 7 млрд грн, а у 2022 – близько 10 млрд грн.

Міністерство фінансів сформувало Держбюджет на 2021 р. з очікуваними надходженнями у розмірі 5,1 млрд грн від усіх ввезених із закордону тютюнових виробів (куди входять ТВЕН) та рідин до електронних сигарет. Всього за перші 3 місяці січень-березень 2021 р. Державна казначейська служба України звітує про надходження до Держбюджету 2,7 млрд грн (52% доходів від запланованого на рік) за цією статтею доходів.



Разом з цим різкого стрибка ціни на ТВЕН не відбулося. Вартість пачки з 20-ти ТВЕН, яка у 2020 році коштувала 55 грн зараз зросла до 60 грн, що є близьким до рівня інфляції.



Дмитро Купира, фахівець у роботі з державними органами ГО “ЖИТТЯ”.

Теги: Гетьманцев, акцизи, закон №466-IX ,ТВЕНИ,правка Арахамії

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео