Відновне правосуддя неповнолітніх на Миколаївщині: результати дворічної роботи

Відновне правосуддя неповнолітніх на Миколаївщині: результати дворічної роботи
64792 ПЕРЕГЛЯДІВ

Два роки реалізації проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх на Миколаївщині: чого вдалось досягти та з якими проблемами стикались? Про це під час кейс-інтерв’ю розповіли в Регіональному центрі з надання БВПД у Миколаївській області. Серед спікерів – директорка Регіонального центру Наталія Гнатуша, ювенальна прокурорка Окружної прокуратури міста Миколаєва Катерина Капраль, медіаторка Наталя Степіна та психологиня Руслана Мороз.
На початку заходу презентували сутність, етапи впровадження та реалізації проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчинення кримінального правопорушення» в Миколаївській області. Зауважимо, що Миколаївщина стала однієї з 6 областей де у 2019 році розпочали пілотування проєкту і вже у 2020 році його було поширено на всю Україну.
«Протягом двох років в Миколаївській області було укладено 21 угоду про застосування програми відновлення, наразі вже 14 неповнолітніх звільнено від кримінальної відповідальності. Може здатися, що цифри невеликі, але за кожною з них стоїть доля дитини, яка отримала шанс виправити помилку та розпочати життя з чистого аркуша. І це вартує всіх зусиль», - відзначила очільниця системи БПД регіону Наталія Гнатуша.
Друга частина заходу проходила у форматі кейс-інтерв’ю, під час якого слухачі дізналися про практичні аспекти реалізації проєкту в регіоні.
«Застосування Програми відновлення передбачає ряд взаємопов’язаних етапів, до реалізації яких долучаються фахівці різного спрямування, серед ключових – ювенальний прокурор, адвокат-медіатор та психолог, адже вони безпосередньо працюють із учасниками проєкту», - зауважила Наталія Гнатуша.
Фахівчині розповіли як проходить кожен з етапів застосування програми, про складнощі, з якими доводилось стикатися за час роботи, а також поділилися власними напрацюваннями. Аналізуючи виступи спікерок можна відзначити, що важливим етапом є робота з сім’єю неповнолітнього, адже часто саме ситуація в родині є одним з факторів, який спонукає підлітка на правопорушення. Відтак до програми ресоціалізації потрібно підходити комплексно, працювати з родиною підлітка, з оточенням. Адже якщо після проходження програми підлітка просто повернути в те саме середовище, з тими самими проблемами, то всі позитивні результати ресоціалізації можуть бути марними.

Запис заходу можна переглянути за посиланням https://bit.ly/3d8Wv7a.

Нагадаємо. Проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» реалізується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки представництва Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні. Програма може бути застосована за чотирьох умов:
- наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);
- вперше вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину;
- визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
- згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео