Державна допомога найманим працівникам та підприємцям під час локдауну: Закон України №1358-ІX

Державна допомога найманим працівникам та підприємцям під час локдауну: Закон України №1358-ІX
56794 ПЕРЕГЛЯДІВ

6 квітня президент України Володимир Зеленський підписав Закон No1358-IX щодо допомоги застрахованим працівникам на період протиепідемічних обмежень, які створені з метою зниження рівня коронавірусної епідемії. 30 березня депутати Верховної Ради України прийняли законопроєкт No5300.
Закон набере чинності з дня його опублікування (8 квітня 2021 року) в "Голосі України ". Зокрема, діяти закон почне 9 квітня поточного року. Текст закону можна переглянути на офіційному сайті ВРУ України.
Закон має на меті забезпечити одноразовою допомогою у сумі 8000 тис. гривень застрахованих осіб, діяльність яких була (тимчасово) зупинена внаслідок стрімкого поширення коронавірусної епідемії на певних адміністративно-територіальних одиницях.
Так, згідно зі статтею 1 Закону України державна допомога надається фізичним особам, робота яких була призупинена з метою уникнення збільшення кількості хворих на коронавірус та внаслідок обмеження протиепідемічних заходів на території "червоної зони" України. Особи, які втратили дохід та опинилися в скрутному економічному становищі, отримуватимуть грошову допомогу з Державного бюджету України та місцевих бюджетів.
Державну допомогу, згідно зі статтею 2 цього Закону, отримуватимуть наймані працівники, підприємці, фізичні особи, які офіційно були зареєстровані та сплачували податки державі. Застраховані підприємці подають заявку на отримання одноразової допомоги, яка належить до видів, зазначених у Переліку видів економічної діяльності. До того ж отримати допомогу може працівник суб'єкта господарювання, вид економічної діяльності якого зазначений першим у відомостях ЄДР. Таку ж допомогу отримуватимуть ФОПи, основні види діяльності яких теж заявлені першими у відомостях ЄДР згідно з останнім днем місяця, який передує місяцю подання заяви на допомогу.
Одноразову допомогу не отримуватимуть наймані працівники, які згідно з датою звернення по допомогу, працюють у суб'єкта господарювання, який не зареєстрував ЄСВ за усі місяці четвертого кварталу 2020 року, першого, другого, третього кварталів 2021 року. Також не отримуватимуть допомогу наймані особи, які працюють сумісно з суб'єктом господарювання та ті, основні види діяльності, яких не були заявлені першими у відомостях ЄДР згідно з останнім днем місяця, який передує місяцю подання заяви на допомогу. Таку ж одноразову допомогу не має право отримувати наймана особа, заробітна плата якої становить 30 тис. гривень. До того ж при обчисленні середньої зарплатні враховуватимуть суму останніх трьох місяців з моменту подання заяви.
Отримати допомогу застрахована особа може внаслідок написання та подання заяви в електронному форматі з використанням ЄДР. Водночас застосувати при цьому можна мобільний додаток "Дія". Фізична особа має 30 днів на подання заяви з часу введення карантинних обмежень на території України, яка потрапила в "червону зону" В заяві наймана особа зазначає: ім'я, прізвище, по батькові, дату народження, номер карти платника податків та номер паспорта; місце проживання; номер банківської карти, на яку буде зараховано допомогу; підтвердження особи згідно з Законом України; надання дозволу на обробку персональних даних. До того ж особа несе відповідальність щодо достовірності інформації. Якщо ж фізична особа надає неправдиві дані та отримує кошти з Державного бюджету України чи місцевих бюджетів, вона повинна повернути їх назад.
В Міністерстві економіки заявляють, що наймані працівники, підприємці можуть почати подавати заяви з моменту введення в дію Закону та забезпечення Урядом України нормативних й правових актів. Олександр Сахненко — підприємець ресторанного бізнесу, вже збирає всі потрібні документи та готовий отримати одноразову допомогу з Державного бюджету України. Він працює наразі на винос, але це лише близько п'яти замовлень на день. Олександр стверджує, що, якщо карантин триватиме близько двох-трьох тижнів, то цієї суми буде вдосталь. Але ж, якщо термін локдауну збільшать, цих грошей буде замало.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео