Не допускати дітей без профілактичних щеплень в освітні заклади - законно: рішення Верховного Суду України

Не допускати дітей без профілактичних щеплень в освітні заклади - законно: рішення Верховного Суду України
58562 ПЕРЕГЛЯДІВ

Верховний Суд України прийняв рішення не допускати дітей без необхідних профілактичних щеплень в освітні заклади. Обґрунтовуючи свої дії тим, що це негуманно та протиставить індивідуальним інтересам суспільства.
Освітній омбудсмен України наголошує, що головним правом кожної людини є право на життя, здоров'я та освіту. Всі ці ланки між собою взаємопов'язані та мають бути узгоджені. Тут мовиться, як про інтереси суспільства, так і закони України. До прикладу, аби мати право на вільне пересування, людина зобов'язана дотримуватися елементарних правил дорожнього руху. Ба більше, бажання людини рухатися далі може попереджатися світлофором. Це забезпечує від реальної загрози не лише людину, яка може порушувати ці правила, а й людей, які знаходяться поруч.
Ідентичний приклад стосується й закладу освіти. Дитина знаходиться довгий час в колективі, серед інших дітей. Якщо у спільноти погано сформований імунітет, виникає ризик захворювання інфекційними хворобами.
Так, згідно з даними Центру громадського здоров'я в календарі щеплень зазначається, що від початку світової пандемії коронавірусу від кору, краснухи та паротиту щепили на 10% менше людей. Рівень вакцинації від інших інфекційних недуг значно знизився. Хоча варто наголосити, що за висновками Центру громадського здоров'я кожного року завдяки вакцинації вдається вберегти життя 2,5 млн дітей.
Додамо, що у вересні 2019 року школярці Запорізького Академічного ліцею заборонили відвідувати освітній заклад. Причина — батьки не надали довідку про потрібні щеплення дитини. Та й письмовий висновок лікарів щодо можливості навчатися в колективі — ліцей не отримав.
В Академічному ліцеї вирішили почекати довідку від батьків, відсторонивши дитину від навчання на тиждень. Однак, вже 10 вересня заклад освіти постановив перевести навчання дитину на дистанційну форму.
У 2019 році мама дівчинки звернулася до суду з проханням скасувати наказ ліцею. Пояснивши це тим, що дитина відвідувала заклад освіти й без необхідних щеплень.
Крім того, мати дитини додає, що після вакцинації в дівчинки виникали алергічні реакції та нервові напади. А довідка від медичного закладу залишилася на окупованій території України. Батьки вирішили діяти в інтересах здоров'я своєї дитини.
Проте, апеляційний суд не задовольнив позов матері. Таке ж рішення 23 березня підтримав Касаційний цивільний суд. У рішенні йдеться, що держава підтримує право батьків здійснювати захист дитини. Однак, Уряд знаходить оптимальне рішення для всіх інстанцій, тобто потрібно задовольняти інтереси дитини, яка має право на освіту та інтереси інших дітей в колективі. Згідно з рішенням суду мова йде про право батьків не робити дитині за певних обставин щеплення, проте такі дії протиставлять інтересу суспільства.
До того ж в рішенні додається, держава виконує обов'язок охорони здоров'я не лише дітей, які відвідують заклад освіти, а й власне нещепленої дитини. Заборонивши навчатися в колективі, держава зобов'язує захистити життя суспільства. Згідно зі статтею 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" зазначається, що дитина може перебувати в освітньому закладі, оздоровчому таборі тільки маючи медичну довідку від лікаря. Дітям, які не мають необхідних щеплень, не дозволяється перебувати в навчальних закладах згідно з законодавством.
Крім того, судді наголошують, що, відсторонивши дівчинку від навчання в ліцеї, вони не порушили право дитини на освіту. Наразі існує вдосталь інших альтернативних варіантів навчання без щеплень. Наприклад, дитина може перейти на дистанційну форму навчання.
До того ж в Україні на сьогодні проводять обов'язкове щеплення від 10 небезпечних хвороб. Згідно з Національним календарем щеплень, вакцини доставлені у всі регіони України. Вони безоплатні та необхідні для імунізації.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео