Про "генетичне сміття", причини безпліддя та умови успішної вагітності: інтерв'ю з репродуктологом, акушером-гінекологом клініки "Мати та дитина" Тетяною Продан

Про "генетичне сміття", причини безпліддя та умови успішної вагітності: інтерв'ю з репродуктологом, акушером-гінекологом клініки "Мати та дитина" Тетяною Продан
4480 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вагітність — найбажаніший момент в житті кожної жінки. Вона прагне відчути радість та щастя материнства. І коли лікар-гінеколог повідомляє, що за тих чи інших факторів вона не зможе народити здорову дитину або її ставлять діагноз безпліддя, жінка постає в ступор. Поширена думка, що проблему потрібно шукати в жінці, хоча стан організму чоловіка відіграє не меншу роль в створенні дитини. Лікар акушер-гінеколог, репродуктолог вищої категорії, кандидат медичних наук Тетяна Продан говорить, що проблема безпліддя існує як в жінок, так і чоловіків. На сьогодні 50% безпліддя пов'язано з жіночим організмом та 50% - з чоловічим.
Причин безпліддя досить багато - стверджує Тетяна Продан. Є як вроджені вади в чоловіків та жінок, які можуть призводити до безпліддя, так і різноманітні аномалії порушення розвитку статевих органів. Наприклад, в жінок проявляється синдром Маєра — Рокітанського — Кюстера — Гаузера, що характеризується нерозвиненим Мюллеровим каналом, коли може бути відсутня матка. Крім того, велика частина піхви розвивається не з мюллерового каналу, а з урогенітального синуса, поряд із сечовим міхуром і уретрою, вона формується навіть у тому випадку, коли мюллерів канал повністю відсутній.
"Яєчники розвинені, вони хороші й дівчина може навіть не знати, що в неї якась проблема є. Як тільки дівчина виявляє, що менструальний цикл не розпочався, вона звертається до гінеколога", - говорить акушер-гінеколог.
До того ж Тетяна Продан додає, що в чоловіків також є вроджені проблеми безпліддя. Наприклад, хлопчик народився в наслідок передчасних пологів, виникла аномалія, що пов'язана з підвищеним ризиком тестикулярного раку - крипторхізм. Або якщо виявилося ускладнення внаслідок перенесеного хлопчиком в дитинстві епідпаротиту, який теж може спричинити в майбутньому безпліддя чоловіка. Аби краще з'ясувати проблеми в чоловічому та жіночому організмі, варто звернутися до репродуктолога. Найближчим часом вам нададуть кваліфіковану відповідь на ваші запитання.
"В сучасній медицині існує стандарт обстеження як жінки, так і чоловіка. Насамперед чоловіку проводять спермограму. Протягом двох годин ембріологи виявляють параметри, які вказують на репродуктивне здоров'я чоловіка. Це інформативний та важливий інструмент оцінки безпліддя чоловіка. Адже частота чоловічого безпліддя дорівнює частоті жіночого (50/50). Тільки після цього важливого аналізу, гінеколог-репродуктолог може відповісти на запитання, що відповідають причинам безпліддя при обстеженні безплідної пари", - наголошує гінеколог.
За класифікацією ВООЗ відомо, що існує три види безпліддя: первинне, вторинне та абсолютне. Первинне — це коли жінка не завагітніла до 36 років протягом одного року регулярного статевого життя. Вторинне — жінка була вже вагітна, але надалі завагітніти в неї не виходить. Абсолютне — відсутність в жінки маточних труб та матки, фахівці ставлять діагноз безпліддя. Після 35-36 років безпліддя виявляють через 6 місяців регулярного статевого життя.
"Якщо ж у молодої дівчини не з'являються місячні, її варто разом із дорослим (мамою чи бабусею) звернутися до дитячого гінеколога або до ендокринолона-гінеколога", - наполягає акушер-гінеколог Тетяна Продан.
Репродуктолог Тетяна Продан додає, що на першому місці причиною безпліддя є запальний та трубний генез, а також трубно-перитонеальний фактор безпліддя, який пов'язаний із перенесенням запального процесу жіночою половою сферою. Наступним фактором стає ендометріоз. Це може бути вроджена патологія, коли сама дівчинка сформувалась як ембріон, виникла не така закладка ендометрій, яка має бути в нормі. Ця частинка ендометрій з'явилася поза межами слизової в матці. Наприклад, на яєчниках, на брюшині, на маткових трубах або піхві. З початком статевого розвитку, коли розпочинається менструальний цикл, частинка ендометрій, яка потрапила в інші частини тіла, починає реагувати на наш гормональних фон. Вона працює за межами слизової оболонки. Наша імунна система реагує на дані частинки, виділяючи біологічно-активні речовини в черевну порожнину. В результаті з'являються спайки та проблема безпліддя.
"Безпліддя може нести й генетичний характер. Є захворювання, які пов'язані з хромосомними аномаліями. В чоловіків це синдром Клайнфельтера (наявність двох або більше Х-хромосоми у геномі чоловіків).Чоловіки також можуть мати частковий мозаїчний хромосомний набір, тобто не всі хромосоми відповідають синдрому Клайнфельтера. Наприклад, минулого року я мала пацієнтів з цим синдромом . Вони йшли на програму ЕКО, ембріони надалі проходили генетичну діагностику — секвенування ДНК. Після обстеження, ми виявили два здорових ембріони (хлопчика та дівчинку), які потім перенесли мамі в матку. Діти вже народилися здоровими. В жінок найчастіше це синдром Тернера (генетична аномалія). Відсутність однієї зі статевих хромосом призводить до безпліддя. В жінок є нормальна матка, яка дозволяє її виносити немовля, але в них відсутній оваріальний резерв (запас генетичних яйцеклітин в яєчниках жінки). Такі жінки потребують донорської яйцеклітини", - наголошує акушер-гінеколог Тетяна Продан.
До того ж спосіб життя майбутніх батьків впливає на можливість завагітніти та виносити здорову дитину. Жінка повинна достатньо спати, не перевтомлюватися, не хвилюватися та менше контактувати з хімічними речовинами. Ба більше, якщо в родині суцільна гармонія, емоційне благополуччя, то й гормональних порушень легше уникнути.
Ще однією досить розповсюдженою проблемою непліддя є неможливість жінки виносити немовля. Причин тут достатньо, запевняють лікарі, але проблема полягає в дисбалансі гормонів.
"Коли в жінки стається перший викидень особливо на ранніх термінах вагітності (7-8 тижнів), акушери-гінекологи говорять, що це "генетичне сміття". Та й заспокоюють надією майбутньої вагітності. Варто дообстежитися в гінеколога і будуть здорові діти. Якщо ж з цією проблемою звертається жінка більш дорослого віку, гінекологи рекомендують провести детальну діагностику, аби виявити причини викидів", - говорить гінеколог.
Велику роль в факторі вагітності відіграє як рано дівчина почала жити статевим життям, скільки сексуальних партнерів мала та як застерігалася від небажаної вагітності. Тетяна Продан стверджує, що раннє статеве життя веде до проблем здоров'я репродуктивної системи. В молодому віці, не маючи постійного статевого партнера, дівчина може отримати інфекційні захворювання статевого характеру. Звичайно, дівчина повинна мати одного статевого партнера та користуватися хорошим бар'єрним методом контрацепції.
Водночас часті аборти стають проблемою з вагітністю. І хоч наразі лікарі використовують медикаментозні аборти без хірургічних втручань, це не дає жодного відсотку дівчині/жінці завагітніти в майбутньому.
"Перший аборт в житті жінки має негативні наслідки. В майбутньому вона може не завагітніти й взагалі не мати дітей. Акушер-гінеколог в такому випадку проводить профілактичні бесіди з пацієнтами на тему застереження. Теми контрацепції варто проводити з дівчатами/хлопцями ще зі школи. Дитячі гінекологи мають говорити з дітьми про статеве дозрівання, відносини дівчини та хлопця та методи захисту від небажаної вагітності", - наголошує репродуктолог Тетяна Продан.
Також гінеколог говорить, що умов успішної вагітності наразі не можна назвати. У світі є багато жінок, які ведуть аморальний спосіб життя, не прагнуть мати дітей, але вагітніють й народжують. А є й жінки, які правильно харчуються, займаються спортом, мають одного статевого партнера, але страждають безпліддям.
"Жінка може вести здоровий спосіб життя, не мати запальних процесів, жити постійним статевим життям, але мати при цьому ендометріоз, який вона отримала генетично від матері чи бабусі. Ендометріоз став причиною 50% захворівання безпліддям. Це пов'язано з тим, що молоді дівчата прагнуть мати хорошу освіту, кар'єру, а репродуктивний вік намагаються відкласти. В той час, як наші матусі та бабусі в 25 років вже мали дітей та виконували свою репродуктивну функцію", - повідомляє акушер-гінеколог Тетяна Продан.
На сьогодні сучасна медицина надає можливість жінці подолати безпліддя. Якщо жінка перенесла хірургічне втручання, позаматкову вагітність, пластичні операції на маткових трубах, гінекологи рекомендують використовувати ЕКО. Чоловікам, які не мають сперматозоїдів, гінекологи-репродуктологи пропонують звернутися до урологів. А вони вже проведуть біопсію яєчків (метод хірургічної діагностики й спосіб подолати чоловіче безпліддя).
Клініка "Мати та дитина" в місті Києві надає можливість вилікувати безпліддя або знайти її альтернативу: сурогатне материнство, метод ЕКО, донорська яйцеклітина.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео