Масниця та Міжнародний жіночий день: святкування 8 березня

Масниця та Міжнародний жіночий день: святкування 8 березня
12650 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні Масляницю або Колодій святкують за тиждень до Великого посту. Це веселе, смачне свято немає чіткої дати та постійно відзначається протягом тижня. Масляниця — свято, яке прийшло до нас з давніх-давен та асоціюється з настанням весни.
Цьогоріч православні християни починають постити з 15 березня, тож перший день Колодія припадає на Міжнародний жіночий день 8 березня, який офіційно є вихідним. Вже декілька років йдуть суперечки щодо жіночого свята. Хтось вважає, що тут виступають проти "гендерних" прав, а хтось говорить, що не варто святкувати Міжнародний жіночий день. Попри суперечки, свято не скасували та й майбутня його доля не відома. Цього року свято припадає на понеділок, тож відпочивати українці будуть три дні - 6,7,8 березня. Взагалі в березні 9 вихідних та декілька церковних свят. Зокрема, свято Масниця.
Масниця — нехристиянське свято, яке хотіли скасувати в церкві, адже такі гуляння неприйнятні та заборонені. Однак, викорінити східнослов'янське свято з православного календаря не вдалося. Лише відзначання свята скоротили до одного тижня, тобто щоб гуляння не припадало на Великий піст.
Крім того, це свято знаменує кінець зими та прихід швидкої весни. Свято й досі зберігає багато язичницьких традицій, адже пов'язане з прославлянням бога сонця Ярила. Весь тиждень Масляної заведено готуватися до Великого посту. В цей час дозволено ще куштувати молочні продукти, а от м'ясо вже небажано.
Масниця має свій незвичайний колорит, особливості святкування та частування. Свято супроводжується спалюванням опудала в подобі зими, приготуванням млинців та катання молодих дівчат на санчатах.
На Масницю робили ляльку з соломи, вдягали її в жіночий одяг. А наприкінці народних гулянь спалювали це божество, прагнучи попрощатися із зимою та закликати природу розбудити весну.
Масниця уособлює ще й тиждень для жінок, тож свято має ще другу назву — Бабський тиждень. Чоловіки в цей період повинні були слухатися жінок та виконувати їх бажання.
Також був звичай в'язання немалої колодки молодим неодруженим хлопцям. Зняти її можна було за хороший могорич або викуп. В такий спосіб хлопцям нагадували про створення сім'ї. Після Великого посту колодку можна було замінити на писанки в нареченої. До того ж цьогоріч таку сувенірну колодку можна буде придбати на святкуванні дійства в Білоцерківському краєзнавчому музеї. Тут всі охочі зможуть зануритися у звичаї свята, скуштувати традиційних страв. Дата святкування 13-14 березня о 13:00. Кількість місць обмежена, тож реєстрація обов'язкова.
Головний атрибут Масниці — млинці. Вважалося, що кожна господиня повинна була хоч раз спекти млинців та пригостити ними рідних. Особливо їх готували в четвер. Рум'яні, круглі млинці асоціювалися в людей з сонцем. Рецепт приготування цієї страви в кожної господині був свій та передавався з покоління в покоління. Ґаздині використовували пшеничне, кукурудзяне, вівсяне борошно. А смакувати млинці прийнято було зі сметаною, медом чи варенням. Перший млинець подавали бідній людині, щоб вона помолилася за всіх померлих родичів. Або його залишали на підвіконні.
За народним повір'ям господиня мала спекти багато млинців, щоб процвітав її дім. Мало млинців — не до врожаю.
Якщо ж млинці в господині не виходило приготувати — до невдач.
Якщо ж млинець прилипав до сковороди — бути господині в дівках. А от смачний та вдалий млинець — до щасливого заміжжя.
Неочікувані гості на Масницю — до добра. Холод та мороз протягом масляничного тижня — до теплого літа. Якщо ж мороз перед святом — чекати дощового літа.
Славилось свято й своїми розвагами. До Масниці всі молоді хлопці намагалися придбати коней, сані. А потім катали по годинниковій стрілці дівчат, щоб весну розбудити й зиму відлякати. Ближче до вечора спалювали солом'яне опудало, водили хороводи, жартували, співали пісень та весело танцювали, зустрічаючи прихід весни.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео