Чи скоротять кількість депутатів у ВРУ, якщо президент країни вважає, що 300 нардепів більш ніж достатньо?

Чи скоротять кількість депутатів у ВРУ, якщо президент країни вважає, що 300 нардепів більш ніж достатньо?
145753 ПЕРЕГЛЯДІВ

Володимир Зеленський запропонував зменшити кількість депутатів у Верховній Раді України з 450 до 300 осіб. Тобто майже 150 осіб повинно буде покинути свої робочі місця. Президентом було створено законопроєкт № 1017, за допомогою якого, на його думку, буде закріплено у Конституції пропорційну виборчу систему. Яку саме, поки не знає ніхто.

Така ініціатива була обґрунтована багатьма факторами. По-перше, Офіс президента вважає, що це значно скоротить витрати на виплати заробітної плати Верховній Раді України. По-друге, чим менше буде місць і чим складніше буде до них потрапити, тим сильніше депутати будуть за них триматись. А це своєю чергою призведе до покращення якості роботи. І в нас більше не буде тих, хто прогулює, чи просто уникає голосувань. Крім того, депутати більшою мірою залежатимуть від населення. За даними голосування, яке проводив президент під час виборів, майже 76% Українців підтримали ініціативу скорочення кількості депутатів в ВРУ. На думку населення це стане прекрасним “покаранням” для тих, хто байдуже ставиться до своєї ролі. А також це зменшить їхню важливість.

Але експерти запевняють, що це рішення є досить непоміркованим. Люди побачили лише один бік медалі й вирішили, що інший такий само гарний. Проте це далеко не так. Адже як зазначають люди, чим менше депутатів, тим більше відповідальність за кожен голос. Так, це правда, проте, чим менше депутатів, тим легше їх “купити”. Верховна Рада буде повністю залежати від олігархів. Чому? Тому що всі намагатимуться зайняти найвищі позиції в партії, аби пройти до ВРУ. А де брати гроші? У спонсорів. Скоротивши кількість робочих місць серед депутатів, ми одразу заберемо можливість у маленьких партій та небагатих депутатів увійти до складу ВРУ. Крім того, чим менше депутатів у Раді, тим менше коло інтересів вони представлятимуть. Тож частина людей втратить право голосу.

Тож чи лише користь принесе такий законопроєкт? Аналітики сильно сумніваються. Проте що тепер робитимуть люди зі своїми голосами, та коли розглянуть цей законопроєкт від населення вже не залежить, запевняють аналітики.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео