В Україні відкрили кримінальне провадження, через те що нам так і не повернули ікону з Луганська

В Україні відкрили кримінальне провадження, через те що нам так і не повернули ікону з Луганська
189384 ПЕРЕГЛЯДІВ

Минулого року Міністерство закордонних справ вразила звістка про те, що ікона з Луганська наразі опинилась у Боснії. У ході розслідування було виявлено, що її подарували голові МЗС Росії. Проте Сергій Лавров відмовився від такого подарунка, і таким чином картина опинилась у Боснії. Українці намагались договоритись із владою країни, де наразі перебуває ікона, про повернення її на батьківщину для продовження розслідування. Але в Боснії нам так і не надали відповіді, що значно загальмувало розслідування.

Через те, що ікона так і не повернулась додому наразі, Офіс генерального прокурора України почав проводити власне розслідування. У ході справи вони виявили, що картину Лаврову передав Милорад Додік. Він перебуває на посаді члена президентського органу Боснії й Герцеговини. За його словами, картину йому передала родина з України, яка нібито є власниками ікони. І якщо її й повернуть, то лише законним її власникам. А в Україну Боснія її направить лише у випадку, якщо ми зможемо довести, що розшукували полотно до того, як стало відомо про факт передання полотна російському політику.

Україна сподівається, що Боснія припинить переводити цю справу у внутрішньополітичну боротьбу. Нинішній власник картини заперечує свою причетність до справи й не хоче віддавати свою власність просто так. Адже згідно з останніми даними, ця ікона була привезена до Боснії сербськими добровольцями. Ці люди воювали там проти України на боці російських гібридних сил. Додік є представником цих сил. Саме тому вони й передали йому картину. Тож в України, на його думку, немає жодних прав на те, щоб просити його повернути ікону.

Тож наразі, привернувши увагу всього світу до цієї події, Україна чекає на відповідь Боснії стосовно того, чи допоможе вона в розслідуванні по відкритому кримінальному провадженню.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео