Добірка найбільш поширених питань у сфері державної виконавчої служби

Добірка найбільш поширених питань у сфері державної виконавчої служби
218145 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чати-помічники з питань державної виконавчої служби, ДРАЦС, нотаріату та Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації працює майже рік. За цей час наші фахівці надали майже тисячу консультацій.

Ми підготували для Вас добірку найбільш поширених запитань у сфері державної виконавчої служби та відповідаємо на кожне з них:

Де можна отримати виконавчий лист?

Звернувшись з заявою про видачу виконавчого документа до суду, який прийняв рішення у Вашій справі.

У мене є рішення суду щодо стягнення боргу. Куди потрібно пред’являти виконавчий документ та які ще документи необхідні?

Виконавчий документ пред’являється до відповідного відділу ДВС за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належать стягувачу.

До оригіналу виконавчого документу потрібно додати Заяву про відкриття виконавчого провадження. У заяві про примусове виконання рішення стягувач має право зазначити відомості, що ідентифікують боржника чи можуть сприяти примусовому виконанню рішення (рахунок боржника, місце роботи чи отримання ним інших доходів, конкретне майно боржника та його місцезнаходження тощо), рахунки в банківських установах для отримання ним коштів, стягнутих з боржника, а також зазначає суму, яка частково сплачена боржником за виконавчим документом, за наявності часткової сплати.

Як дізнатися, чи є виконавчі провадження відносно мене, і, якщо є, як їх завершити?

Перелік виконавчих проваджень відносно Вас, як боржника, доступний за посиланнями: https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors (Єдиний реєстр боржників) та https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors (автоматизована система виконавчого провадження). Проте для отримання більш повної інформації та роз'яснень щодо подальших дій для завершення відкритих проваджень радимо звернутися до державної виконавчої служби за місцем виконаня виконавчого провадження).

Укладала з колишнім чоловіком нотаріальний договір про сплату аліментів. Проте чоловік уже майже рік не виконує взяті на себе обов’язки. Нотаріус зробила відповідний напис. Куди мені звертатись далі?

Для відкриття виконавчого провадження необхідно подати заяву та оригінал виконавчого документа, в даному випадку - виконавчий напис нотаріуса. Документ разом із заявою пред’являється до відповідного відділу ДВС за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вбору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належать стягувачу.

Я стягувач у виконавчому провадженні. Як можу дізнатися про стан виконавчого провадження?

Стан виконавчого провадження можна дізнатися через автоматизовану систему виконавчого провадження (https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors), чи шляхом подання звернення до начальника відповідного відділу державної виконавчої служби або ознайомитись з матеріалами провадження на особистому прийомі у державного виконавця.

Яким є мінімально встановлений державою розмір аліментів?

Відповідно до Сімейного кодексу(ч.2 ст182) мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку .

Для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум наразі становить 1921 грн, а для дітей віком від 6 до 18 років - 2395 грн.

Відповідно, зросли і прив'язані до цього показника соціальні допомоги, виплати, зокрема, і аліменти на дітей.

Мінімальний гарантований розмір аліментів становить:

для дітей до 6 років - 960,5 грн;

для дітей віком від 6 до 18 років - 1197,5 грн.

Ці показники враховуються, якщо потрібно утримувати аліменти не у твердій грошовій сумі, а в прив'язці до прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Надайте, будь ласка, адреси відділів державної виконавчої служби.
Всю необхідну інформацію щодо роботи відділів державної виконавчої служби можна знайти на нашому сайті за посиланням: https://kyivobljust.gov.ua/terytorialni_viddily_ta_kontory/teritorialni_viddily_dvs

Хто контролює роботу відділів державної виконавчої служби?

Роботу відділів державної виконавчої служби контролюють Міністерство юстиції та його територіальні органи - міжрегіональні управління. Міжрегіональних управлінь налічується 8, і за кожним з них закріплені окремі області. Центральне міжрегіональне управління, наприклад, контролює роботу відділів державної виконавчої служби міста Києва, Київської та Черкаської областей.

Яким є строк відкриття виконавчого провадження?

Закон зобов'язує виконавця відкрити провадження не пізніше наступного робочого дня з дня надходження до нього виконавчого документа.(При цьому слід зазначити, що виконавчий документ передається відповідальною особою під підпис державному виконавцю, після опрацювання вказаного документа в Автоматизованій системі виконавчого провадження)

Чи працюють органи ДВС під час карантину?

Під час карантину органи державної виконавчої служби продовжують працювати, однак особисті прийоми громадян скасовано. Звертатись до відділів в цей період можна через направлення заяв, клопотань, тощо як у письмовому вигляді поштою, так і з використанням інтернету, засобів електронного зв’язку.
Сплатити кошти за майновим стягненням, можливо в онлайн режимі за допомогою QR-code, який зазначається в постанові про відкриття виконавчого провадження,чи шляхом онлайн сплати за реквізитами зазначеними на сайті за посиланням https://kyivobljust.gov.ua/poslugy/poslugy_vykonavcha/rekvizit_deposit_dvs

ВАЖЛИВО!! при сплаті в призначенні зазначити номер виконавчого провадження).

Хочу сплатити борг. Де знайти реквізити?

Реквізити для сплати боргу розміщені на нашому сайті за посиланням за посиланням: https://kyivobljust.gov.ua/poslugy/poslugy_vykonavcha/rekvizit_deposit_dvs

Коли та як я можу ознайомитися з матеріалами виконавчого провадження?

Сторони виконавчого провадження мають право ознайомлюватися з матеріалами виконавчого провадження у визначений прийомний день за усним клопотанням до державного виконавця, або в інший час на підставі письмової заяви, в якій зазначаються бажана дата та час ознайомлення, або ж за допомогою ідентифікатора доступу до Автоматизованої системи виконавчого провадження.

Як отримати довідку про сплату/несплату аліментів?

Довідка про сплату/несплату аліментів видається на підставі письмової заяви протягом трьох робочих днів.

Коли мені перерахують кошти, які сплатив боржник?

Кошти стягувачу, стягнуті з боржника перераховуються не пізніше наступного робочого дня з дня надходження на депозитний рахунок органу державної виконавчої служби на банківські реквізити стягувача).

Протягом якого часу після сплати боргу виключать з реєстру боржників?

Відомості про боржника виключаються з Єдиного реєстру боржників одночасно з винесенням постанови про закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу на підставі пунктів 1, 3, 11 частини першої статті 37 Закону України «Про виконавче провадження» (далі-Закон) або повернення виконавчого документа до суду на підставі статті 38 Закону чи в день встановлення виконавцем факту відсутності заборгованості за виконавчими документами про стягнення періодичних платежів.

Як забрати виконавчий лист по аліментам, якщо не має до боржника претензій?

Виконавчий лист по аліментам повертається без виконання на підставі письмової заяви стягувача.

Як дізнатись прізвище виконавця який веде виконавче провадження?

Щоб дізнатись прізвище виконавця, який веде виконавче провадження через єдиний реєстр боржників необхідно вказати ПІБ боржника або реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Хочу виїхати за кордон. Як дізнатись чи є відносно мене відкриті виконавчі провадження?
Інформацію про наявність відкритих виконавчих проваджень громадянин може дізнатись через єдиний реєстр боржників, вказуючи ПІБ боржника або реєстраційний номер облікової картки платника податків.

У яких випадках інформація вноситься до Єдиного реєстру боржників?

Відомості про боржників, включені до Єдиного реєстру боржників, є відкритими та вносяться до даного реєстру одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження.

Не вносяться до реєстру відомості щодо боржників, якими є державні органи, органи місцевого самоврядування, боржники, які не мають заборгованості за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів більше трьох місяців, та боржники за рішеннями немайнового характеру.

Чи можна оплачувати частинами заборгованість?

За наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим (хвороба сторони виконавчого провадження, відрядження сторони виконавчого провадження, стихійне лихо тощо) зацікавленій стороні виконавчого провадження необхідно звернутись до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції, із заявою про відстрочку або розстрочку виконання рішення.

Якщо борг сплачено вчасно, чи потрібно сплачувати додаткові кошти?

Якщо рішення було виконано до винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, боржнику необхідно сплатити витрати виконавчого провадження, які вираховуються державним виконавцем у якого перебуває на виконанні вказане виконавче провадження. Дізнатись інформацію, де саме перебуває виконавче провадження, можливо у кожному відділі державної виконавчої служби за місцем свого проживання або здійснити пошук за власним ПІБ або кодом у Єдиному реєстрі боржників за посиланням https://erb.minjust.gov.ua/

Чому державний виконавець наклав арешт на зарплатну картку? Чи є на це право?

Стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у тому числі на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах. Не підлягають арешту в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження», кошти, що перебувають на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено Законом.

Банк, інша фінансова установа, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, у разі надходження постанови виконавця про арешт коштів, що знаходяться на таких рахунках, зобов'язані повідомити виконавця про цільове призначення рахунку та повернути постанову виконавця без виконання в частині арешту коштів, що знаходяться на таких рахунках. Однак картки, на які боржникам надходять доходи у вигляді заробітної плати або пенсії, не є рахунками із спеціальним режимом використання, призначення яких вказано «для виплат».

Чи можна зняти арешт у день сплати боргу, якщо я надам оригінал квитанції?

Однією з підстав для зняття арешту з майна чи коштів боржника, відповідно до ст. 59 Закону України «Про виконавче провадження» є надходження на рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця суми коштів, стягнених з боржника (у тому числі від реалізації майна боржника), необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів, стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, накладених на боржника. Самої наявності квитанції про сплату боргу не достатньо.

Я не працюю та не отримую жодних доходів. Проте борг по аліментах росте. Чи можна припинити нарахування допоки не знайду роботу?

Між Міністерством юстиції України та Державною службою зайнятості підписано Меморандум про співробітництво. Метою даного Меморандуму є консолідація зусиль Сторін щодо формування сприятливого середовища та забезпечення реалізації ефективної державної політики у сфері зайнятості різних соціальних груп та вікових категорій населення. Особам, які мають майнові зобов'язання за рішеннями суду, або інших органів, в тому числі, які мають заборгованість зі сплати аліментів, необхідно звернутись до відповідної служби зайнятості для отримання інформації про вільні робочі місця (вакансії), зареєстровані в Єдиній інформаційно-аналітичній системі державної служби зайнятості.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео