5 хитрощів мозку, через які ми набираємо вагу

5 хитрощів мозку, через які ми набираємо вагу
46039 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Менше їж, більше рухайся» - цю формулу, мабуть, чув кожен. Але чи завжди вона працює?

Ви, напевно, не раз помічали, як після переходу на правильне харчування і регулярного спорту, стрілка на вагах все одно показує непривабливу цифру. Цілком можливо, що проблема криється дещо глибше, у психології людини, у її звичках і сприйнятті їжі. Отож пропонуємо розглянути 5 «камінчиків», об які ви спотикаєтесь, йдучи до тіла мрії.

  1. Прийом їжі під час перегляду фільму
    Навряд чи є така людина, яка б не намагалася об'єднати ці дві приємні справи: перегляд цікавого серіалу або телепередачі і поїдання улюбленого смаколика. Що ж може бути кращим проведенням часу, особливо, коли на вулиці холодно, а по телевізору йде цікавий фільм? Та, на жаль, подібна звичка є досить шкідливою, адже наш мозок не може концентруватися на двох справах одночасно: завжди якісь дістається більше уваги. І зазвичай цією «якоюсь» стає споглядання за грою акторів. Тому ми не контролюємо кількість їжі, яку поклали собі в рот, і переїдаємо. Щоб уникнути цього, постарайтеся їсти перед тим, як вмикати телевізор.
  2. Сприйняття їжі як винагороди
    Згадаймо дитинство, коли ви їли торт тільки у свята, а цукерки купувала мама за хорошу оцінку. Ще з самого малечку нас привчали сприймати їжу, як винагороду. В результаті цього формувався тісний зв'язок між стравами і приємними відчуттями, що змушував їсти, навіть коли апетиту немає. Рекомендуємо придумати іншу систему заохочення: атракціони, покупка нової сукні, прогулянка парком і т. п.
  3. Занадто суворий підхід до схуднення
    Ви надмірно скоротили свою норму калорій і виснажуєте себе важкими тренуваннями? Саме такий підхід не принесе бажаного результату. По-перше, організм не знає, що ви спеціально створили дня нього жорсткі умови і переключиться в режим «виживання». У разі сильного дефіциту калорій клітини мозку будуть запобігати спалюванню жиру. Цей механізм був вироблений ще в давнину, коли їжа в організм людини надходила нерегулярно. По-друге, строгі обмеження призводять до одержимості їжею, тому ви так часто переїдаєте, як тільки припиняєте стежити за харчуванням. Тому не біжіть за швидкими результатами, а вибирайте збалансоване харчування і легкі тренування.
  4. Емоційне переїдання
    Під час поїдання їжі (особливо жирної і солодкої), ми відчуваємо себе комфортно. Тому багато хто в незрозумілій ситуації заглядає в холодильник, аби знайти що пожувати. Жінки заїдають стрес, чоловіки – нудьгу. Але наслідок для всіх однаковий – переїдання і зайві кілограми на вагах. Якщо ви грішите емоційним переїданням, рекомендуємо завести щоденник харчування, у який будете записувати не тільки що з'їли, а й чому.
  5.  Депресія
    Встановлено тісний зв'язок між депресією і набором ваги. Причому цей стан – не просто проблеми з настроєм, а серйозна хвороба, з якою потрібно боротися. Тому рекомендуємо, у разі її виявлення, звернутися до лікаря.
Теги: схуднення

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео