У яких випадках людина може отримати довідку у нотаріуса про те, що вона жива?

У яких випадках людина може отримати довідку у нотаріуса про те, що вона жива?
144278 ПЕРЕГЛЯДІВ

Державні та приватні нотаріуси мають право посвідчувати факт, що фізична особа є живою.

Видавати документи про те, що людина жива, дозволено як про неї особисто, так і про інших. Це можливо завдяки дії статті 34 Закону України «Про нотаріат», де вказується перелік нотаріальних дій, які вчиняють нотаріуси.

Також у статті 46-1 вказаного закону зазначено, що нотаріус під час вчинення нотаріальних дій обов’язково використовує відомості єдиних та державних реєстрів шляхом безпосереднього доступу до них. Це з Єдиного державного демографічного реєстру, а також Державного реєстру актів цивільного стану громадян, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, інших єдиних та державних реєстрів, що функціонують у системі Міністерства юстиції України.

освідченням факту, що фізична особа є живою, проводиться як під час її явки до нотаріальної контори, так і на підставі усної заяви громадянина за межами робочого місця нотаріуса.

Подаються документи, що посвідчують особу, і після бесіди з таким громадянином нотаріус вчиняє цю нотаріальну дію. Малолітнім та недієздатним – видають на підставі прохання батьків чи опікунів.

Нотаріус підтверджує, що людина у певний час перебувала у конкретному місці.

Що треба мати при собі для отримання довідки?

- паспорт

- реєстраційний номер облікової картки платника податків за даними Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ідентифікаційний номер)

- для неповнолітніх – згоду на посвідчення факту його законних представників.

для посвідчення факту знаходження громадянина в певному місці – слід надати нотаріусу ще й документальне підтвердження того, що в певний момент громадянин перебував у певному місці.

Довідки, що людина жива, просять до суду, коли розглядаються справи про аліменти та майнові спори, у випадку, якщо особу вважали безвісти зниклою, а також для отримання платежів та спадщин з-за закордону.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео