Про Крим та участь органів СБ України у боротьбі з організованою злочинністю і корупцією

Про Крим та участь органів СБ України у боротьбі з організованою злочинністю і корупцією
217254 ПЕРЕГЛЯДІВ

На останньому засіданні комітету ВР з питань національної безпеки та розвідки прозвучала думка, що бездіяльність Служби безпеки стала однією з причин втрати Криму. А те що главк “К” необхідно ліквідувати, схоже, вже прийняте рішення…

Звернемося до історії діяльності главку “К”. Це те, про що вже можна і потрібно говорити…

Декілька цитат курсивом, які характеризували оперативну обстановку по лінії «К», зокрема у 2000-2002 році. Ще раз, це кінець дев’яностих, початок двохтисячних.

«… загроза конституційному ладу України з боку організованої злочинності та корупції виявляється у намаганні створення нею на державному і регіональному рівнях паралельних нелегальних структур, незаконних збройних формувань для захисту інтересів своїх організованих структур. З цією метою злочинні організації здійснюють підготовку, фінансування й організацію прямих антиконституційних дій, в тому числі у вигляді розпалювання національної ворожнечі, організації масових заворушень, закликів до захоплення влади.

Проникнення представників злочинних організацій у політичні партії та рухи, державні органи влади і вплив на них, а також корупція політичних діячів і державних посадових осіб призводить до втрати громадської довіри до влади і політичного курсу, а також до нарощування напруженості в суспільстві.
Аналіз оперативно-розшукових матеріалів свідчить, що вплив злочинних організацій можна спостерігати там, де за допомогою своїх внесків у проведення передвиборчих компаній, їх членам вдається чинити тиск на виборчий процес.

Загроза суверенітету і територіальній цілісності держави полягає у тому, що регіональні злочинні організації разом з націонал-екстремістами здійснюють конкретні прямі дії щодо відторгнення від України окремих територій, передусім Криму.

Про подальший можливий сценарій розвитку подій можна судити з історичного досвіду колишнього СРСР. Тоді органи КДБ СРСР документально зафіксували факти безпосередньої причетності злочинних угруповань до провокування і загострення міжнаціональних відносин. Відмічалися випадки фінансування представниками тіньової економіки екстремістських виступів на національно-шовіністичній основі в Азербайджані, Вірменії, НКАО, республіках Середньої Азії.


Відбувається політизація міжетнічних відносин, які є підґрунтям сепаратизму. Його етнічні передумови базуються на прагненні мешканців окремого регіону чи національної меншини до утворення територіальної незалежної адміністративної одиниці всупереч чинному законодавству.
Тому, на нашу думку, основні загрози державній безпеці України і громадській злагоді в суспільстві у найближчій перспективі матимуть внутрішній характер.

Однак не слід забувати про те, що стабілізація соціально-економічної ситуації в Україні потенційно не співпадає з “інтересами” не тільки організованої злочинності, а й окремих країн світу, передусім тих, які розглядають Україну як зону своїх геополітичних інтересів, та тих, що потенційно готові здійснювати дії, спрямовані на відторгнення від України окремих її території.

Отже, можна прогнозувати встановлення тісних контактів між спецслужбами таких країн та організованою злочинністю України з відповідними наслідками для державної безпеки.

Особливу стурбованість у цьому контексті викликають зафіксовані СБ України спроби представників спецслужб іноземних держав встановити контакти з представниками етнічної організованої злочинності України та екстремістськи налаштованими елементами, що використовують останніх. Цю ситуацію, на нашу думку, необхідно розглядати у контексті наявного в організованої злочинності України досвіду безпосередньої організації постачання зброї в “гарячі точки планети” та активної участі у цих процесах.

Тому в умовах подальшого розвитку зовнішньої політики таких країн, як США, Німеччина, Росія, у напрямку сприйняття України як зони власних геополітичних інтересів, наявності в деяких сусідніх з Україною державах політичних рухів, що висувають територіальні претензії до України, враховуючи наявність сепаратистських тенденцій в окремих регіонах, передусім в Криму, однією з загроз державній безпеці слід вважати потенційну можливість використання спецслужбами іноземних держав організованих злочинних угруповань України з метою дестабілізації соціально-економічної обстановки.

Таким чином, крім загроз державній безпеці України з боку організованої злочинності, які зумовлюються суто суспільно-небезпечним характером цього різновиду злочинності, слід враховувати також можливість використання спецслужбами іноземних держав організованих злочинних угруповань України, що зумовлює загрози державній безпеці як суспільно-небезпечним характером самої організованої злочинної діяльності, так і суспільно-небезпечним характером спрямованої проти України діяльності спецслужб іноземних держав».

Так було. Це не фантазії. Це висновки, які були зроблені на підставі аналізу конкретних оперативних матеріалів кінця дев’яностих, початку двохтисячних років.

У цьому має бути зміст діяльності главку “К”.

Григорій Новицький,

співзасновник Інформаційно-аналітичного центру

Національної безпеки України,

доктор юридичних наук

ДЖЕРЕЛО

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео