Ми – дніпряни, і ми започатковуємо рух «Народний мер»!

Ми – дніпряни, і ми започатковуємо рух «Народний мер»!
56426 ПЕРЕГЛЯДІВ

Прийняті нещодавно поправки до Виборчого кодексу в частині що стосується місцевих виборів, привели українське суспільство до унікальної ситуації, коли «старі» партії вже не можуть, а новостворені партії ще не можуть гарантувати собі проходження до місцевих рад. Те ж саме можна сказати про кандидатів у міські голови. Навіть феномену 2019-го виборчого року - віртуальній партії «Слуга народу» — не вдасться закидати місцевих рад шапками та отримати там монобольшість, як в парламенті.

На шляху старих підходів з організації виборчої кампанії до місцевих органів влади ще й впхнув свого носа коронавірус. Та так міцно, що до самого жовтня буде не ясно: перенесуть вибори чи ні. Як би там не було, але вже зрозуміло одне: агітувати по-старому не вийде. І перевагу отримає той партійний/громадський проєкт, який максимально зможе адаптуватися до вимог сьогодення та зможе «зачепити» необхідну для подолання 5% -го бар'єру частину електорату свого регіону.

На виборах-2020 у виграші будуть не стільки фінансово спроможні проєкти (хоча це й важлива частина будь-якої кампанії), скільки нові форми взаємодії з виборцями. Одна з таких форм полягає в тому, що виборець з пасивного споживача агітаційної інформації (а іноді ще й деяких матеріальних благ!) стає активним учасником виборчого процесу. Хто намацає таку «фішку», ось у того і буде перевага в боротьбі за голоси на місцях.

Як працює справжнє народовладдя: ідеалістичний проект «Народний мер».
Коли небайдужі жителі міста самі розробляють критерії якостей, якими повинен володіти міський голова, а потім починають активний пошук кандидатів, хто відповідає таким критеріям, це і є справжнє народовладдя. Навіть, якщо воно приречене на технічну поразку від партії, що має у своєму активі значні фінансові ресурси. Все одно це буде перемога народовладдя. Нехай маленька, і нехай це буде перемога завтрашнього дня, але все одно це - перемога.

Рух «Народний мер» найкраще реалізовувати в містах, де чинний мер не має підтримки в 50%. Розглянемо такий варіант на прикладі Дніпра, де чинний оічльник міста Філатов в жодному з соціологічних опитувань не долає 50%. Слід зазначити, в Дніпрі кількість виборців, що не визначилися зі своїм кандидатом в міські голови, сягає 30%. Хто з кандидатів зуміє мобілізувати більшість з цього «невизначеного» сегменту, той і отримає бонус у день голосування та прямий шлях до перемоги.

В такому випадку ядро ​​активістів проєкту пропонують жителям висказати свої кандидатури на посаду міського голови за винятком тих, хто сам себе вже нав'язує виборцям, а саме: Філатов, Вілкул, Бужанський, Краснов, Гуфман. Вони задовго до офіційного старту виборів починають лізти з будь-якої праски або пральної машинки та намагаються переконати нас, що кожен з них і є саме той мер, який потрібен Дніпру.

«Ми - дніпряни» категорично проти такого підходу.

По-перше, правил ведення передвиборної кампанії потрібно дотримуватися, а не порушувати. Дніпро вже по самісеньке горло завішано бордами «Пропозиції», ОПЗЖ, ЄС, «Громадської сили», Блока Вілкула... Хоча де-юре вибори ще не розпочалися.
По-друге, чинна міська Рада на чолі з Борисом Філатовим «справами» довели свою неспроможність керувати містом, тому й мають бути переобрані.
По-третє, виборець також має право пропонувати свого кандидата. Це може бути і самовисуванець, щоб не чекати, поки якась партія піднесе йому на блюдечку кандидата на міського голову.

У проєкті «Народний мер» головна відмінність полягає в тому, що пропозиція щодо кандидатур з'являється «знизу», а не нав'язується «згори». Тут проводиться аналогія з відбором кандидатів у спецслужби, куди не схвалювали «ініціативників», а відбір йшов виключно щодо відповідності існуючим критеріям. У нашому випадку в ролі «ініціативників» виступають всі перераховані вище бажаючі стати кандидатом в мери Дніпра від політичної партії.

Така модель має кілька етапів, і вона розрахована на активне залучення до обговорення кандидатів якомога більшої кількості виборців, з тих, хто не бачить гідного кандидата в міські голови серед тих, хто неодноразово балотувався на цю посаду. Наприклад, - підготовчий етап, мітинговий, народний праймеріз і безпосередньо передвиборча кампанія.

Рух «Ми – дніпряни» розпочинає підготовку до проекту «Народний мер». Долучайтеся, друзі!

Теги: народний мер, Дніпро,місцеві вибори

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео