Експерти з’ясували, чому студентський гуртожиток у Дніпрі пішов під землю

Експерти з’ясували, чому студентський гуртожиток у Дніпрі пішов під землю
49620 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Київському науково-дослідному інституті судових експертиз надали висновок. Там стверджують: до аварії призвело будівництво метрополітену. Біля гуртожитку будують станцію «Музейна». Метробудівники викопали ями під будівлею і залишили їх. Кілька місяців туди стікалася дощова вода.

Аварія сталася в суботу 5 жовтня 2019 року. Вадим — член судентської ради НТУ «Дніпровська політехніка» розповів, що завдяки вихідному половини студентів не було в гуртожитку. Втім близько 200 чоловік мали негайно покинути будівлю, коли та почала сунутися. Студенти вибігли на вулицю не взявши ніяких особистих речей.

«Ніхто не був підготовлений. Був дощ. Студенти були налякані. Це діти 17 років. Потім з деякими студентами працював психолог. Тому що їм було дуже складно пережити переїзд і всі ці емоції», — розповідає Вадим Сорока.

Керівництво вишу оперативно розселило мешканців аварійного гуртожитку №2. Їх підселили до інших студентів або в приміщення без ремонту, згадує Вадим. Студентам довелося жити по четверо в одній кімнаті. Особисті речі їм вдалося забрати лише за 2 тижні.

Згодом частину аварійної будівлі укріпили металічною конструкцією і міська комісія визнала гуртожиток придатним для експлуатації. Однак керівники НТУ «Дніпровська політехніка» не стали повертати туди студентів. Як виявилося, недарма.

Наразі Дніпровська прокуратура має висновки київської експертизи. Прокурор Юрій Науменко розповів: вона остаточно визнала гуртожиток непридатним до експлуатації.

«Експертиза підтвердила безпосередню вину генерального підрядника будівництва метрополітену у просіданні фундаменту та деформації конструкції будинку №17 по проспекту Дмитра Яворницького», — зазначив прокурор.

Прокурори вже вручили підозру метробудівникам турецької компанії «Лімак». Керівника проекту звинувачують у порушенні правил безпеки під час виконання робіт з підвищенною небезпекою (частина 2 ст. 272 КК України). Це спричинило тяжкі наслідки.

«Тяжкі наслідки виражаються у завданні НТУ «Дніпровська політехніка» збитків на суму більше 16 млн гривень»,  — уточнює Юрій Науменко.

А от директору компанії «Лімак» закидають службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки та підробку службових документів (частина 2 ст. 367 КК України та частина 1 ст. 366 КК України). Обом фігурантам загрожує тюремний строк.

Також за словами прокурора: наразі вирішується питання про оголошення підозри ще й комунальному підприємству «Дніпровський метрополітен». А компанія «Лімак» має виконати низку робіт, аби повернути гуртожиток в робочий стан.

Теги: гуртожиток,Лімак,метрополітен,Дніпровська політехніка, Дніпро,прокуратура,експертиза

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео