«Калинівський ринок» захопив прибудинкову територію на Артеківській, 17 під торговельні павільйони

«Калинівський ринок» захопив прибудинкову територію на Артеківській, 17 під торговельні павільйони
73832 ПЕРЕГЛЯДІВ

Війни на виживання: ТОВ «Торг Інвест» Дениса Константиновського нищить будинок 92-річної учасниці війни. Учасниця війни Ганна Барабан разом із 70-річною донькою бояться, що одного разу їхня квартира провалиться з другого поверху на перший. Під їхньою лоджією — прірва, а будинком пішли тріщини, крізь які видно вулицю.

«Вони викупили квартиру і зруйнували лоджію під нами. А нам кажуть, що не хвилюйтеся, ми встановили перепонки і все тримається капітально, — розповідає донька учасниці війни Любов Чурикова. — Вони почали стукати і пиляти стіни, після чого в мене почав відходити кут лоджії. А потім деформувався дах і коли була злива, почала затікати вода, довелося підставляти миски».

А на фасаді будівлі з боку двору — тріщина ще більша, завширшки з палець. На неї комунальники встановили маячок. Все це наслідки будівництва торговельних павільйонів для ТОВ «Торг Інвест» Дениса Константиновського. Йому належать торговельні площі на одразу декількох ринках Лівого берегу: «Калинівський», «Фрунзенський», «Образцова» та «Веснянка» на вул. Янтарній.

«Тріщини, тому що йде втручання в несучі конструкції, які просто демонтують. Фундамент просідає і будинок буде просідати. Терпець урвався, коли почали зварювальні роботи прямо на лоджії бабусі 92-х років. Я злякалася, що спалахне її квартира, викликала поліцію, тільки тоді вони припинили варити каркас даху павільйону», — обурюється сусідка Лариса Руднєва.

18 липня роботи тимчасово припинили тільки після виклику поліції. А ще навпроти будинку поклали нову тротуарну плитку і не передбачили зливову каналізацію. Тепер після дощу — затоплює під’їзди.

«Тротуар, я дивлюсь, вони зробили з порушенням всіх норм. Б`ють на те, що це благоустрій, але благоустрій так не роблять, тому що вони одночасно шкодять. Коли пішов дощ, вода стояла під вікнами, під будинком стояла, а в під`їзді покривала другу сходинку, довелося вичерпувати її вручну», — каже мешканець будинку Михайло Тимофеєв.

Люди зверталися на гарячу лінію Бориса Філатова та в міське управління Державного архітектурно-будівельного контролю. Їм відповіли, що комунальну землю біля їхнього будинку віддали в оренду до 2022 року за рішенням міськради Дніпра 2007 року та Господарського суду 2017 року. Проте у цьому документі йдеться про три ділянки за фактичним місцем розташування будівель ринку на Калиновій, 14, а не на Артеківській. До того ж, тут донедавна стояли гаражі.

«Повісили припис, що просимо ваших мешканців — власників цих металевих гаражів — демонтувати їх. Я набрала міську раду, мені сказали, що «Благоустрій» має намір облагородити тут територію», — пояснює мешканка будинку Лариса Руднєва.

І оскільки три земельні ділянки, на які у своїй відповіді посилається заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко, не внесені до публічної кадастрової карти України, можна припустити, що вони не простягаються до Артеківської, 17. Дніпровська місцева прокуратура №1 в червні відкрила кримінальне провадження за фактом захоплення прибудинкової території і передала справу в АНД районне відділення поліції. Але розслідування не просувається ні на крок. Заступник міського голови Михайло Лисенко взагалі не захотів слухати про конфлікт мешканців цього будинку з «Калинівським ринком». Мовляв, я нічого не коментую, бо образився на телеканал «D1».

Ми намагалися отримати коментар від директора «Торг Інвест» Олени Маренич, яка керує «Калинівським ринком». Телефонували їй та приходили в офіс на Калиновій, 14, але поки що зв`язатися з нею не вдалося.

Адвокат Василь Підлужний радить мешканцям будинку три варіанти впливу на місцеву владу Дніпра: звернутися до головного управління Держгеокадастру в Дніпропетровській області з вимогою провести перевірку щодо самовільно зайнятої ділянки. Написати заяву в обласну державну архітектурно-будівельну інспекцію з проханням провести позапланову перевірку свого міського підрозділу. А ще звернутися до райсуду, щоб скасувати декларацію та дозвільні документи на будівництво торгових павільйонів.

Теги: Дніпро,Калинівський ринок,Денис Константиновський,ТОВ «Торг Інвест»

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео