Поліцейські Донеччини ліквідували шахрайський call-центр

34950 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сall-центр, в якому працювало 35 осіб, функціонував у Маріуполі. Шахраї телефонували громадянам під виглядом працівників банку і виманювали реквізити банківських карток. Отримавши доступ до рахунків, викрадали з них кошти. Прибуток зловмисників становив понад 50 тисяч гривень щодня.
Поліцейські управління карного розшуку і слідчого управління спільно з кіберполіцією під процесуальним керівництвом прокуратури Донецької області за силової підтримки спецпідрозділу КОРД припинили діяльність злочинної групи шахраїв. Викрито 35 працівників call-центру на чолі з організатором, 24-річним мешканцем Маріуполя.
Зловмисники відкрили офіс в центрі міста, замаскувавши його під інтернет-магазин. Дзвінки здійснювали з використанням ІP-телефонії, телефонували закордон, зокрема до Російської Федерації.
Оператори представлялися співробітниками відділу моніторингу банківської установи і під різними приводами дізнавалися персональні дані потерпілих. Надалі встановлювали контроль над їхніми рахунками і списували з них кошти на картку організатора угруповання.
Учасники злочинної групи користувалися у своїй діяльності спеціальними алгоритмами, в яких роз’яснюється, як вести розмову для досягнення мети - наприклад, якщо «жертва» відмовляється надавати паролі.
Підозрювані дотримувалися конспірації, спілкувалися щодо роботи виключно в одному з месенджерів.
Поліцейські зібрали докази протиправної діяльності фігурантів. У ході обшуку в call-центрі вилучено 64 одиниці комп’ютерної техніки, сім-картки, засоби зв’язку, які використовувалися для вчинення злочинів, а також записи з «рекомендаціями» щодо виманювання особистої інформації.
За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). За це правопорушення передбачено від 5 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео