В Миколаєві нагадали про права та пільги донорів крові та її компонентів

В Миколаєві нагадали про права та пільги донорів крові та її компонентів
26608 ПЕРЕГЛЯДІВ

Які права, гарантії та пільги надаються донорам крові та її компонентів? І як, власне, стати донором? Ці та інші питання розглянули під час вебінару, організованого Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області спільно з Миколаївським обласним центром здоров’я.

Завідувач відділом заготівлі крові та компонентів КНП «Миколаївська обласна станція переливання крові» Миколаївської обласної ради Микола Гринюк розповів про загальні поняття донорства. Зокрема, відзначив, що донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань. Окремо звернув увагу на права, які мають донори. Зокрема, в день медичного обстеження та давання крові донор звільняється від роботи зі збереженням середнього заробітку. Донори з-поміж студентів вищих навчальних закладів та учнів професійних навчально-виховних закладів у зазначені дні звільняються від занять. Після кожного дня давання крові та (або) її компонентів, зокрема, у разі давання їх у вихідні, святкові та неробочі дні, донору надається додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку. За бажанням працівника, цей день може бути приєднаний до щорічної відпустки або використаний в інший час упродовж року після дня давання крові чи її компонентів.

Окрім того, Закон передбачає і додаткові пільги, що надаються донорам у зв’язку з систематичним безоплатним здаванням крові та її компонентів. Так, наприклад, учням професійних навчально-виховних, студентам вищих навчальних закладів, які впродовж року безоплатно здали кров та (або) її компоненти у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, надається право на одержання грошової допомоги у розмірі 25 відсотків встановленої у навчальному закладі стипендії протягом шести місяців. Виплата такої грошової допомоги здійснюється за місцем навчання донора.

Якщо Вас зацікавила тема, але Ви пропустили прямий ефір, то запис вебінару доступний на Facebook-сторінці Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області за посиланням https://bit.ly/2zwwVYM.

 

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео