Чим небезпечна їжа під мультики

Чим небезпечна їжа під мультики
231770 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ситуація, коли дитина погоджується їсти їжу тільки в поєднанні з переглядом мультфільмів явище повсякчасне. Тільки заворожено дивлячись в екран, дитина відкриває рот і дозволяє покласти туди хоч шматочок. І мами користуються послугами мультиплікаторів, вважаючи, що перегляд мультиків в поєднанні з їжею — все ж краще, ніж голодна дитина. Чи мають вони рацію? Що робити в такій ситуації?

Прикорм — одне з найскладніших випробувань для батьків немовляти. Бо справжня їжа нерідко викликає справжнє обурення у малюка, який звик до грудного молока або суміші. Дорослі, звісно, переживають, і починають робити помилки, наприклад, відволікають малюка під час годування іграшками чи включають йому мультики. А це зовсім неправильно, — кажуть хором і педіатри, і дієтологи, і психологи.

Чому не варто привчати дитину їсти під мультфільми

Річ в тому, що зараз, в дитинстві, ви закладаєте основи харчової поведінки і формуєте харчові звички маленької людини. Дитина, яка зачаровано дивиться на екран, не задовольняється смаком і зовнішнім виглядом страви, не вчиться їсти охайно. Тобто взагалі не вчиться їсти, бо всю роботу за неї роблять близькі. Йому ж залишається тільки відкривати рот.

Переїдання

Захоплений мультиком малюк не концентрується на їжі, а значить, дуже легко може пропустити момент насичення і з'їсти значно більше, ніж потрібно. Адже мозок зайнятий не їжею, ось і пропускає цей важливий момент. У майбутньому це може призвести до переїдання.

Проблеми з травленням

Поки ми готуємо і накладаємо їжу, в організмі виробляються важливі і корисні ферменти, які допомагають травленню. Якщо дитина в цьому не бере участь, а отримує свою тарілку вже сидячи перед телевізором, їжа опиняється в непідготовленому шлунку, що може спричинити проблеми шлунково-кишкового тракту.

Як відучити дитину їсти під мультики

Бабусині приказки про те, що «їж — дивись в тарілку» і «поки їм, я глухий та німий» дійсно виправдані і справедливі. Їсти і дивитися кудись поза тарілку — однозначно шкідливо.

Однак, як і в багатьох інших моментах виховання дітей, домагатися абсолютного ідеалу і важко, і немає потреби. Ми так чи інакше робимо потурання і в режимі дитини, і в харчуванні, і в цілому не хочемо перетворювати чарівне і дуже швидкоплинне дитинство в суцільну низку правил і заборон.

Втім, знайти «золоту середину», якщо мультфільми під час їжі вже стали традицією, можна! Розв’язувати питання, зрозуміло, вам. І лише індивідуально:

  • Видимі проблеми із зайвою вагою у дітей, які за переглядом мультиків не припиняють працювати щелепами? Варто задуматися. І при цьому не зводити їжу «в культ», дитина цілком може обмежитися меншою порцією, якщо того вимагає позбавлення від поганої звички.
  • Дитина, навпаки, погано їсть? Можливо, проблема в самому харчуванні, а не мультиках. Спробуйте годувати по-іншому, оформляти і подавати їжу цікавіше (іноді жменю тертого сиру або ложка згущеного молока можуть зробити блюдо в рази привабливіше), а найкраще — залучати дитину до процесу приготування. Створене разом з мамою з'їдається охочіше.
  • Ваше чадо любить «зависнути» над тарілкою під час перегляду мультика? Ось тут має сенс перенести зустріч з улюбленими персонажами на післяобідній час. Заодно отримаєте гарний мотиватор для дитини їсти швидше. Головне — простежити, щоб не було іншої крайності і тарілка не вичищалася за лічені секунди.

Почніть з себе

Хочете відучити дитину? Спочатку перевірте, чи працює у вас на кухні телевізор просто зараз. Сама його наявність, та ще й за традицією майже завжди включеного, на кухні — це вже привід прокинутися і не перекладати шкоду від своїх звичок на дитину.

Спробуйте розділити зону їжі і зону відпочинку у квартирі. Або просто вимкнути телевізор. На вуха тисне тиша після зникнення звичного «фону»? Можна знайти інший. Радіо, музика, навіть розвивальні аудіопередачі — крім безпосередньо телевізора, вибір великий.

Щоб більше дізнатися про перший прикорм: з чого, коли і як починати, як розпізнати харчову зацікавленість у малюка і сформувати здорові харчові звички, — дивіться програму «Більше двох». Разом з педіатром, дієтологом та дитячим психологом наші ведучі Леся Гаренко та Настя Гречникова розберуть тему по кісточках. А ви знайдете відповіді на всі питання, що вас хвилюють.

Читайте також:

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео