Зеленський поставив свій підпис під Законом про імпічмент

Зеленський поставив свій підпис під Законом про імпічмент
173774 ПЕРЕГЛЯДІВ

23 вересня Володимир Зеленський підписав Закон про імпічмент президента. Законопроєкт №1012, ініціатором якого є сам глава держави, 10 вересня підтримали 245 нардепів.

Тепер Верховна Рада може усунути президента з посади, однак  лише в разі вчинення ним державної зради чи іншого злочину. Процедуру ініціює конституційна більшість.

Такі зміни до законодавства забезпечать необхідну відкритість і гласність, йдеться у повідомленні на офіційному сайті Президента України.

Згідно зі ст.111 Конституції України імпічмент – особлива процедура притягнення до відповідальності президента, що поєднує юридичну, кримінальну й конституційну відповідальність. Вона означає осуд глави держави, дострокове припинення повноважень і звільнення з посади.

Підставою для імпічменту є державна зрада або будь-який інший злочин, що підпадає під дію кримінального закону.

Процедура імпічменту передбачає створення спеціальної тимчасової слідчої комісії, до якої входять спеціальні прокурор і слідчі. Висновки цієї комісії розглядає на засіданні Верховна Рада. Для прийняття рішення про імпічмент треба не менше 300 голосів нардепів.

Потім Конституційний суд виносить висновок щодо дотримання конституційності процедури розслідування й розгляду справи про імпічмент. Тільки після цього Верховний Суд України підтверджує наявність держзради або іншого злочину.

Далі – голосування у ВР. Для оголошення імпічменту необхідно не менше 337 голосів. У разі прийняття рішення, виконувати президентські обов'язки має голова Верховної Ради.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео