Жінки в Україні краще та швидше адаптуються до карантину, ніж чоловіки

Жінки в Україні краще та швидше адаптуються до карантину, ніж чоловіки
118911 ПЕРЕГЛЯДІВ

Депресія, тривожність, паніка, втома та розлади сну. Так більшість українців переживає карантин, згідно з опитуванням фахівців соціологічної групи «Рейтинг». Психоемоційний стан українців досліджували методом опитувань, що проводили у три хвилі: перша хвиля – 27-28.03, друга хвиля – 3-4.04, третя хвиля — 10-12.04.2020.

Порівнюючи результати опитування з попередніми двома хвилями, соціологи зафіксували незначне зростання депресії та падіння тривожності в людей. Рівні паніки, втоми та розладів сну кардинально не змінилися, порівняно з попередніми дослідженнями.

*Найемоційніше карантин переживають саме жінки, чоловікам він дається простіше. Втім, у динаміці показники рівня тривоги у жінок зменшилися — вони краще адаптувалися до змін. Натомість, в чоловіків показники депресії та розладу сну збільшилися.

*У респондентів середньої вікової групи (30-49 років) стало більше проблем зі сном. В людей передпенсійного віку (50-59 років) збільшилися показники втоми, проте зменшився рівень тривожності.

*Людям, що продовжують працювати, переносити карантин легше, ніж тим, хто не працює. Також серед тих, хто працює у віддаленому режимі, рівень тривоги та паніки вищий, ніж у тих, хто ходить на роботу, оскільки працювати віддалено – це незвична ситуація, яка потребувала адаптації. Ті, хто мають можливість ходити на роботу, зберегли більшу частину свого звичного життя.

*Найбільш напружена атмосфера в родині в людей віком 30-39 років, що мають маленьких дітей. Адже з дітьми дошкільного та молодшого шкільного віку налагодити життя на карантині важко.

Під час третьої хвилі опитування соціологи опитали 1 627 повнолітніх респондентів на всій території, підконтрольній Україні. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 4%.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео