Дніпряни відкрили для себе музику забутих українських композиторів

Дніпряни відкрили для себе музику забутих українських композиторів
90169 ПЕРЕГЛЯДІВ

20 жовтня у Дніпропетровській державній музичній академії відбувся концерт у рамках Всеукраїнського туру “Ukrainian Live: Повернення української класики”. Тріо зі Львова грало музику несправедливо забутих галицьких композиторів ХХ століття.

Дніпряни вперше почули музику Бориса Кудрика, Зиновія Лиська, Сидора Воробкевича, Лєшека Мазепи, Романа Сімовича, Нестора Нижанківського та ін. Скрипаль Микола Гав’юк, віолончелістка Богдана Неділько та піаніст Дмитро Микитин своїм майстерним виконанням тримали в захопленні весь зал, а директор проекту Тарас Демко доповнював виступ короткими розповідями про композиторів.

Слухачі зізнавалися, що раніше і не підозрювали про існування такої української музики. Після виступу багато хто підходив до виконавців, щоб отримати ноти чи розпитати про записи творів, які звучали.

Тур “Повернення української класики” — відбувається у тринадцятьох містах України в рамках проекту Ukrainian Live, за підтримки Українського культурного фонду. Його організатори — громадська організація “Колеґіум Музікум” та Львівський органний зал. Вони вирішили довести, що українська класика — гідна того, щоб знали, слухали і любили не лише в Україні, а й по всьому світу. Для цього туру з понад 1000 композиторів було обрано 10 митців, які жили і творили музичну культуру на зламі епох.

Концерти “Ukrainian Live Tour” вже  відбулися у Києві, Чернігові, Харкові. Тернополі, Хмельницькому, Вінниці, Рівному, Житомирі, Львові. Попереду ще три міста - Кривий Ріг (23 жовтня), Кропивницький (25 жовтня) і Одеса (27 жовтня).

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео