Українці стали частіше захищати свої права за допомогою примусового виконання рішень

Українці стали частіше захищати свої права за допомогою примусового виконання рішень
208254 ПЕРЕГЛЯДІВ

У квітні до державної виконавчої служби столиці надійшло на 4 тисячі  виконавчих документів більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Всього за місяць на  виконання надійшло 16 302 документи на загальну суму понад 350 мільйонів гривень. Разом з тим в органах виконавчої служби Києва підлягало виконанню  192856 виконавчих документів на суму 19,5 млрд гривень.

 Проте, виконати рішення суду можна і в добровільному порядку.

«В такому разі виконавчий документ про стягнення періодичних платежів разом із заявою може бути надісланий стягувачем підприємству, установі, організації, фізичній особі - підприємцю, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи. Це допоможе швидше залагодити спірні відносини та добряче зекономити на витратах. Адже боржнику не доведеться сплачувати виконавчий збір у розмірі 10 % суми, що фактично стягнута, повернута, або вартості майна боржника, переданого стягувачу за виконавчим документом», - розповів очільник Центрального управління Міністерства юстиції Кирило Міненко.

Однак, якщо боржник відмовляється виконувати рішення суду або інших органів (посадових осіб), то стягувач може звернутися із заявою про відкриття виконавчого провадження та оригіналом виконавчого документу до територіальних відділів державної виконавчої служби за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна, на власний вибір.

Керівник державної виконавчої служби столиці Михайло Сувало пояснив, що на території України діє Єдиний реєстр боржників, відомості про яких є відкритими та вносяться до даного реєстру одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження. Тож, кожен може перевірити чи відкриті відносно нього виконавчі провадження.

Потрапляння до Єдиного реєстру боржників має свої наслідки.

Реєстр створений з метою запобігання відчуження боржниками майна. Відповідно до закону, нотаріуси та інші державні реєстратори перед здійсненням будь-якої угоди з відчуження майна зобов’язані перевірити інформацію з Єдиного реєстру боржників.

Детальну консультацію щодо роботи державної виконавчої служби Ви можете отримати просто у чаті-помічнику в Telegram @centraljusticedvs_bot

Теги: ДВС Діє, Мін'юст, центральна юстиція,ДВС, захист прав

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео