Гроші в обмін на покору. Мая Санду погодилась на угоду з Москвою

Гроші в обмін на покору. Мая Санду погодилась на угоду з Москвою
13120 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Молдова провалила євроінтеграцію», – пише політичний експерт Володимир Цибулько. На його думку, формальний позитивний результат референдуму нічого по суті не змінює, а результати першого туру президентських виборів у Молдові є поразкою Маї Санду як проєвропейського політика. 

Політолог стверджує, що мова йде про повторення в Молдові грузинського сценарію, де за гаслами про боротьбу з корупцією та «мир у всьому світі» ховалися відверта російська пропаганда і щедрі фінансові вливання. Як результат, сьогодні Грузія фактично втратила здатність проводити самостійну політику і практично в усьому залежить від Росії. При цьому остання грузинська виборча кампанія вирізняється дивовижною прямолінійністю – на вулицях розміщують зображення вщент зруйнованих Росією українських міст. Цибулько стверджує, що така ж доля може спіткати й Молдову, оскільки, за кого б не проголосувала більшість в другому турі президентських виборів, результат буде аналогічним – підконтрольність та тотальна залежність від РФ.

Що ж стосується референдуму, який мав стати тріумфом проєвропейської політики та визначити вектор розвитку країни на майбутнє, то він закінчився гучним провалом. Жителі Молдови проголосували проти. 50,46% голосів «за» не повинні нікого вводити в оману, бо більшість жителів країни висловились проти європейського майбутнього, а мінімальний позитивний результат досягнуто за рахунок закордонних дільниць. 

Причинами поразки Санду політолог називає те, що вона не виправдала очікувань громадян, які віддали їй свої голоси на попередніх виборах. Крім того, оголошена війна з корупцією так і залишилась красивим гаслом, а європейські реформи забуксували ще на старті. Рівень життя в Молдові помітно знизився, до того ж, президентка так і не змогла нічого протиставити російському впливу, який і був альтернативою Європі. В такій ситуації свою роль зіграли російські технології і гроші. Враховуючи наявність в маленькій Молдові одразу кількох сепаратистських анклавів, багато ресурсу росіянам не знадобилося.

Нещодавно з’явилася інформація, що Санду таки не витримала тиску і пішла на домовленості з Москвою. Набір «бонусів» залишився стандартним: фінансові вливання та відсутність масових протестних акцій. З огляду на непевне становище Санду, цього виявилось цілком достатнім для згоди. За інформацією з джерел у молдовському уряді, Санду знаходиться на прямому контакті зі «спеціалістами» ФСБ та безпосередньо із заступником керівника президентської адміністрації РФ Дмитром Козаком.

Другий тур президентських виборів обіцяє бути запеклим. Адже сумарний відсоток, який отримали контрольовані москвою кандидати, цілком конкурентний для сподівання на майбутню перемогу Олександра Стояноглу. Втім, наразі виходить так, що Молдова опинилась у знайомій для України ситуації вибору без реального вибору. 

Навіть у своєму виступі за результатами виборів президентка не наважилася прямо сказати, хто саме втрутився у вибори та спотворив кінцевий результат – слово «Росія» так і не прозвучало. Натомість згадано якісь анонімні «злочинні угруповання», які на брудні гроші купували голоси. «Така беззуба позиція призвела до логічного результату: хто б не переміг у другому турі виборів, Молдова фактично перетворюється в підконтрольне Росії державне утворення», – каже Цибулько.

Втім, у країни ще залишається шанс захистити своє європейське майбутнє. Слово за виборцями, які можуть і повинні вимагати від своєї лідерки чіткого виконання програмних зобов’язань. А також за самою Європою. В першу чергу мова про Румунію, як найближчого партнера незалежної Молдови.

 

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео