Україна - найчастіша жертва фейкових новин і постів

Україна - найчастіша жертва фейкових новин і постів
374473 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна часто стає об'єктом дезінформації та розповсюдження фейкової інформації: з 480 випадків зафіксованих у період від грудня 2022 року до листопада 2023 року, 160 інцидентів спрямовані проти Києва, як зазначено у звіті «Маніпулювання іноземною інформацією і загроза втручання» Європейської служби зовнішніх справ, опублікованого виданням LB.ua – повідомляє видання «Детектор медіа».

У коментарі до звіту відзначено, що фахівці, складаючи документ, детально проаналізували 750 інцидентів. Також у звіті цитується думка головного дипломата ЄС Жозепа Борреля, який вказує, що навіть при введенні санкцій проти ключових пропагандистських медіа, що контролюються Кремлем, необхідні додаткові заходи для повноцінного вирішення проблеми дезінформації, що становить загрозу безпеці країни.

Згідно з даними звіту, США стали об'єктом втручання в 58 випадках (з 480 зафіксованих), Польща - 33, Німеччина - 31, Франція - 25, Сербія - 23. Організації, які найчастіше стають об'єктами атак, включають ЄС (19% випадків, спрямованих на організації, за винятком атак на окремі інституції ЄС), НАТО (15%), Збройні сили України (14%), ООН (3%), а також різні медіаорганізації, такі як Euronews (3%), Reuters (2%), Deutsche Welle (2%) і New York Times (2%).

Для розповсюдження дезінформації найчастіше використовувалися телеграм та соціальна платформа X, але стороннє втручання також було зафіксоване на інших платформах. Зловмисники використовували міжплатформну координацію за замовчуванням, як вказано у звіті Європейської служби зовнішніх справ.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео