Верховна Рада врегульовує ринок із "швидкими грошима"

Верховна Рада врегульовує ринок із "швидкими грошима"
350590 ПЕРЕГЛЯДІВ

Верховна рада ухвалила законопроєкт №9422, який запроваджує цілу низку норм, які унормовують багато проблемних моментів у сфері мікрокредитів.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Народна депутатка, членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк розповіла, що в Україні близько мільйона громадян щороку звертається за мікрокредитами, так званими «швидкими грошима», тому дуже важливо, щоб цей ринок регулювався й на ньому діяли цивілізовані правила.

«Кілька років тому ми вже імплементували законодавство про етичну поведінку колекторів, яке зупинило погрози, звернення до роботодавців, сусідів чи родичів позичальника. Це був важливий крок для регулювання у сфері споживчих кредитів. Зараз же ми зробили мікрозайми більш доступними для людей, адже 1825% (подекуди є договори і на таких драконівських умовах) як ставка річних – це надзвичайно багато. Ми ввели максимальну денну ставку в 1%, що цілком посильно для людини», — сказала Ольга Василевська-Смаглюк.

За словами народної депутатки, ухвалений законопроєкт також запроваджує заборону на обман у рекламі. Наприклад, багато кредитних установ вводить людей в оману, рекламуючи позики під 0%.

«Це обман, адже кредити під нуль відсотків ніхто не надає. Уже після підписання документів людина розуміє, що кредит передбачає різні комісії, крім того 0% - ставка тільки протягом пільгового періоду, а далі вона може сягати і 2,5% в день, додайте до цього цікаві умови типу перерахування ставки за зовсім не пільговими 2,5 % в день, починаючи  від першого дня позики, у разі прострочення і про 0% годі і казати. Крім того, дуже часто мікрокредитні установи зловживали питанням автоматичної пролонгації, коли людина укладала договір на два тижні, а його автоматично продовжували. Тепер перед пролонгацією угоди кредитор має запропонувати позичальнику підписати додаткову угоду про продовження позики і якщо позичальник відмовиться, кредит пролонговано не буде», — пояснила політикиня.

Ба більше, ухвалений документ пропонує інші новації, зокрема ті, що стосуються ігроманів (лудоманів), які позичають гроші, щоби програвати їх у казино чи на гральних автоматах.

«Буде заборонено видавати кредити тим людям, які внесені у реєстр лудоманів, якщо їх родичі повідомили, що лудоман грає за кредитні кошти. Крім того, є люди, які постійно перебувають у борговій ямі. Вони мають по декілька кредитів, які не повернули. Попри це мікрофінансові установи продовжують надавати таким людям позики. Ухвалений законопроєкт зобовʼязує обовʼязково спочатку провести оцінку кредитоспроможності тієї чи іншої особи», — сказала Ольга Василевська-Смаглюк.

Народна депутатка додала, що надзвичайно важливою нормою є впровадження дуже високих штрафів для фінансових установ за порушення вимог - до 170 тисяч гривень за порушення.

«Ми розуміємо, що мікрофінансові установи через низькі штрафи, які накладав на них НБУ, просто закладали в суму відсотків ті штрафи, що можуть бути застосовані до них у разі порушень. Зараз кредитодавці дуже добре подумають, перш ніж порушувати закон, адже штрафи в сотні разів перевищуватимуть середні позики», — підкреслила членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

У пресслужбі Апарату Верховної Ради України зазначають, що імплементація  закону передбачається поступова – протягом восьми місяців із дати підписання. Це зроблено спеціально для того, щоб ринок зміг перелаштуватися, тому що на це потрібен час і Нацбанку, і мікрофінансовим установам.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео