Україна підтримуватиме власних виробників техніки та обладнання для гуманітарного розмінування

Україна підтримуватиме власних виробників техніки та обладнання для гуманітарного розмінування
382303 ПЕРЕГЛЯДІВ

У сфері гуманітарного розмінування Україна підтримуватиме власних виробників техніки та  обладнання для гуманітарного розмінування. Йдеться про закупівлю необхідного спорядження для піротехніків, розроблене та вироблене саме вітчизняними компаніями. А купуючи іноземну техніку, аналогів якої Україна не виробляє, домовляється з закордонними компаніями про локалізацію її виробництва в Україні.

Про це розповіла Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко під час презентації українських розробок для обстеження територій та розмінування, повідомляє Міністерство економіки України.

На заході також були присутні американський інвестор і філантроп Говард Баффет, керівник Програми протимінної діяльності ПРООН в Україні Пол Хеслоп, операційний директор Київської школи економіки Михайло Шнейдер, представники ДСНС, ЗСУ, українських виробників. Презентація та тестування виробів відбулися в реальних умовах – на полі в Житомирській області, яке було забруднене в результаті атаки російських дронів.

За словами Міністра економіки, в Україні потенційно забрудненими вважаються більше 170 тисяч квадратних кілометрів землі. За деякими оцінками західних експертів, для обстеження, очищення й розмінування території Україні необхідно 100 років. Відтак, Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки сказала, що цього часу держава не має.

«Ми налаштовані повернути в експлуатацію 80% потенційно забруднених територій за 10 років. Для цього ми посилюватимемо спроможності операторів: нині ми маємо біля 3000 саперів, 29 машин для розмінування і це точно недостатня кількість.  Також потрібно шукати нестандартні, інноваційні підходи. І ми це робимо. Ще у травні ми шукали технології дистанційного обстеження за допомогою дронів по всьому світу. Минуло три місяці і маємо українські розробки, які демонструють результат. Це швидкий прогрес і швидкий рух, який держава підтримуватиме. Незабаром ми представимо відповідну програму підтримки – акселератор для українських компаній, які мають відповідні технології в сфері розмінування», — сказала Юлія Свириденко під час презентації.

Вона додала, що обстоюючи національний промисловий патріотизм, Уряд також активно працює в напрямку локалізації виробництва та передових світових технологій у сфері розмінування.

Своєю чергою керівник Програми протимінної діяльності ПРООН в Україні Пол Хеслоп відзначив обсяг завдань у сфері розмінування території України та негативний вплив, який справляє забруднення наших земель на економіку не лише України, але й світову економіку. За його словами, зростання ціни на хліб лише на 10 центів змусить найбідніші країни Африки витратити на продовольство зайві 400 млн доларів. Тому очищення території нашої країни надзвичайно важливе для світової продовольчої безпеки.

Говард Баффет під час свого виступу відзначив важливість розмінування України для світової економіки. Він нагадав, що наша держава входить до ТОП-5 експортерів продовольства та володіє 25% світових чорноземів. Американський інвестор та філантроп зазначив, що продемонстровані під час презентації українські розробки його вразили та спрогнозував, що в майбутньому Україна стане лідером в інноваціях у сфері розмінування.

«Ми бачили те, що Україна вже могла зробити, продемонструвавши найбільш прогресивні інновації в світі. Це тому, що у вас немає вибору (аніж розвиток, авт.) Я хочу зробити прогноз: це стимулюватиме розвиток інновацій у сфері, якого ще не було. Ми побачимо, як Україна лідирує в світі в цій галузі», — сказав Говард Баффет.

На презентації продемонстрували  розробки з обстеження та розмінування. Так, розробка польсько-українського Благодійного фонду Фундація Поступ дозволяє дистанційно за допомогою дрону, обладнаного магнітроном знаходити міни, зокрема, під землею та під водою. Отримані результати аналізуються та накладаються на мапу, після чого піротехнікам залишається знешкодити вибухівку. Продуктивність - 20 гектарів за добу.

У Мінекономіки зазначають, що програмне забезпечення, розроблене компанією ЮАДЕМЕДЖ вже допомагає українським саперам в роботі в полях. Дані, отримані за допомогою різного виду дронів та обладнання, опрацьовуються штучним інтелектом та накладаються на багатошарову мапу. В підсумку піротехніки отримують чітку картину забруднення. Зокрема, під час роботи в Посад-Покровському на Херсонщині лише за 40 хвилин роботи було обстежено 5 км кв території населеного пункту. У свою чергу розробка Благодійного Фонду Розмінування України під час науково-дослідних робіт дозволила за 14 днів розмінувати 120 гектарів щільно замінованих сільгоспугідь. Як стверджують розробники, це абсолютний рекорд.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео