Фейки тижня: Образ Зеленського у вигляді «свинки-скарбнички». Українці очолили протести в Грузії

Фейки тижня: Образ Зеленського у вигляді «свинки-скарбнички». Українці очолили протести в Грузії
317631 ПЕРЕГЛЯДІВ

Образ Зеленського у вигляді «свинки-скарбнички»

Деякі російські ЗМІ та телеграм-канали з прокремлівськими погляди поширюють інформацію, що нібито у німецькому ресторані Gasthaus Krombach показують рекламу, у якій фігурує образ Володимира Зеленського у вигляді «свинки-скарбнички» з надписом  "Ми втомилися годувати цю свиню — настав час готувати айсбан!". Але це фейк.

Фахівці проєкту StopFake звернулись до власників ресторану Gasthaus Krombach, щоб ті прокоментували цю ситуацію. Журналісти отримали відповідь, що ресторан не запускав подібних рекламних кампаній, а також вони звернулись до Берлінської поліції, для розслідування цього інциденту. 

Фахівці додають, що така реклама, ймовірно, навіть не пройшла б модерацію в Google Ads, тому що це суперечить політиці компанії.

У такий спосіб пропагандисти намагаються дискредитувати президента України, мовляв, його всі вважають крадієм.

Українці очолили протести в Грузії

На телеканалах Саркатвело, які транслюють проросійські погляди, а також у соцмережах шириться інформація, що нібито протест у Грузії 8 березня очолили двоє українців. Мовляв, вони були навченими американцями та брали участь у кольорових революціях в інших країнах. Це — неправда.

Спеціалісти проєкту MythDetector з'ясували, що герої відеоматеріалу пропагандистів не є українцями. Зі слів фахівців, це грузинські волонтери «Центру екстремальної медицини», які надавали медичну допомогу постраждалим під час протесту. До того ж це відео було опубліковано на сторінці «Центру екстремальної медицини», на якому видно, що люди одягнуті у такий самий одяг, а також вони промивають очі постраждалому сольовим розчином, який автори матеріалу назвали коктейлем Молотова.

Мета пропагандистської компані — дискредитувати українців, мовляв, ті дестабілізують ситуацію в інших країнах. Проте насправді такі акції в Саркатвелло проводились проти ухвалення в першому читанні закону «Про прозорість іноземного впливу», який здобув назву «російський закон».

Зеленського вдалось врятувати від отруєння психотропними речовинами

Телеграм-канали поширюють несправжній скриншот новини від BBC, яке нібито повідомило 9 березня 2023 року, що Служба безпеки України  врятувала президента України від отруєння психотропними речовинами через передозування. Це — неправда.

Як вияснили спеціалісти проєкту VoxCheck, такої новини на сайті та в соціальних мережах російської служби BBC немає, а останній матеріал зі спогадом Володимира Зеленського опубліковано 7 березня (на момент перегляду фахівцями було 11 березня).

Пропагандисти намагаються зобразити президента України наркозалежним. Це один з найпоширеніших російських наративів з початку повномасштабного вторгнення.

Польща вимагає повернути гроші за українських біженців

Кремлівські ресурси, а також у соцмережах грузинського сегмента поширюють інформацію, що польський уряд вимагає від українських біженців повернути кошти, що раніше надавались як фінансова допомога. Автори посилаються на польське видання Rzeczpospolita. Але це — фейк.

Зі слів фахівців проєкту MythDetector, у матеріалі, на який посилаються пропагандисти, йдеться про повернення грошей, що були виплачені «без правових підстав», а саме людей, які покинули Польщу відразу після отримання виплат. Згідно з законом Польщі підтримка громадян України зупиняється, якщо опікун або дитина залишають територію Польщі й не повертаються до неї впродовж 30 днів.

Пропагандистська кампанія створює картину, в якій нібито навіть найближчі союзники України відмовляються допомагати.

Українців збираються труїти курятиною з Польщі

У соціальних мережах з’явилась інформація, що нібито Польща збирається отруїти українців. Мовляв, для цього привезли курятину з сальмонельозом. Але це фейк.

За словами аналітиків проєкту VoxCheck, Держпродспоживслужба отримувала повідомлення про експорт небезпечних продуктів, які прямували з Єгипту до України, Польща була лише посередником. Проте мова не йшла про умисне отруєння, тому що єгипетський виробник постачав м’ясо крім України також до Латвії, Анголи, Екваторіальної Гвінеї, Ліберії та на Коморські острови. Усі країни отримали однакові повідомлення про виведення небезпечного товару із ринку.

Пропагандисти намагаються тиснути на українське суспільство, мовляв, всі навколо не підтримують Україну, тому постачають аби який товар.

Військовослужбовці ЗСУ спалили Коран

У соціальних мережах поширюють відеоматеріал, на якому нібито військові Збройних Сил України нарізають сало, використовуючи Коран як дошку для нарізання, а пізніше спалюють його. Це — маніпуляція.

Як з‘ясував центр стратегічних комунікацій, відео — постановка. На відео можна почути русизми й загалом погане спілкування українською мовою серед військових. Окрім того, на відео не видно облич військових, щоб ідентифікувати осіб, які причетні до цієї ситуації.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати ЗСУ, мовляв, ті ставляться зухвально до інших релігій, зокрема до ісламської.

Теги: Грузія,Саркатвело, Спрайтек Україна, Російська агресія , війна в Україні,фейки ,пропаганда,Російські пропагандисти,проросійська пропаганда

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео