"Таблеточки" – напевно найвідоміша в Україні благодійна організація

"Таблеточки" – напевно найвідоміша в Україні благодійна організація
103377 ПЕРЕГЛЯДІВ

Серед українських фондів є такі, про які знають буквально всі. Вони постійно на слуху та роблять справді багато. Саме вони часто беруть участь у різноманітних великих ініціативах та допомагають не дуже відомим організаціям. Але далеко не завжди вони були такими. І у цих фондів була своя довга та терниста історія. Саме таким є фонд "Таблеточки", про існування якого знають, напевно, всі. Але от його спрямування розуміють не завжди.

Благодійну організацію "Таблеточки" насправді було створено ще у 2011 році. Тоді, понад 11 років тому, засновниця фонду Ольга Кудіненко змогла привезти з Іспанії декілька пакунків ліків, які необхідні були онкохворим дітям, але яких в Україні не було. Ольга є достатньо відомою громадською діячкою, саме вона була причетна до збільшення популярності Фонду Віктора Пінчука. І можливо саме надихнувшись роботою там вона вирішила створити спочатку свою волонтерську організацію "Таблеточки", яка потім переросла і в фонд. Офіційна ж реєстрація цієї організації відбулася у 2013 році. Але ще з 2011 там вже почали допомагати.

Спочатку основою діяльності були лише ліки для онкохворих дітей. Перебуваючи у секторі благодійності та будучи дотичними до медицини, у фонді знали та розуміли, яка ж насправді кількість дітей, що хворіють на рак. Понад 1000 дітей кожного року отримує такий діагноз. Але насправді якісну допомогу можуть мати не всі. Далеко не кожна родина має змогу вносити ті величезні суми коштів для порятунку своєї дитини. А діти хочуть жити. Саме тому фонд вирішив допомагати родинам побороти онкозахворювання.

Саме підтримка онкохворих дітей є основою роботи фонду. Це було першим напрямком діяльності й залишилося найголовнішим. Є родини, яким необхідна адресна допомога. Тому організація допомагає із закупівлею необхідних препаратів дітям або ж на відділення, де вони знаходяться. Також закупівлі різноманітного специфічного обладнання та реагентів є важливою частиною допомоги дітям. Адже перебуваючи у лікарні важливо, щоб були забезпечені якомога кращі побутові умови для пацієнтів та персоналу. І над цим фонд працює. Допомагають "Таблеточки" й у разі, коли лікування в Україні неможливе. За кордоном часто можуть бути методи, що дійсно здатні врятувати. Але оплатити їх та обстеження, знайти житло, взагалі дістатися до інших країн – це дуже складно. Проте у фонді сприяють цьому та здійснюють безпосередню фінансову допомогу на такі потреби. Саме волонтери фонду "Таблеточки" частіше за все відвідують дітей у лікарнях та організовують їм дозвілля, фактично повертаючи їм дитинство. А у разі, якщо родина живе в іншому місті, ніж те, де проходить лікування, її забезпечують житлом. І навіть якщо вже неможливо допомогти й потрібна лише паліативна підтримка – фонд допомагає і з нею. Словом тут роблять все для того, щоб онкохвора дитина не почувала себе одинокою та непотрібною. Допомогти та врятувати дитину – це головна ціль фонду. І з нею справляються сповна.

За весь час існування "Таблеточки" допомогу отримали понад 5500 дітей. Насправді це чимала цифра. Але у фонді знають, що допомоги потребує ще приблизно стільки ж. Тому так прагнуть розширювати свою підтримку та максимально охоплювати всіх тих, хто звертається за допомогою. Кожного місяця під опікою знаходиться приблизно 500 дітей та 21 відділення, що займається порятунком онкохворих. Всім та всюди фонд намагається дати максимальну підтримку, причому це стосується не тільки матеріальної, а й психологічної. А разом з тим і лікарні отримують неоціненний досвід та перспективи, адже насправді "Таблеточки" стали першою організацією, що впровадила освітню програму для медичного персоналу.

Новітні методи лікування онкозахворювань з'являються постійно. Але нерідко українські лікарі та медичні сестри просто не мають до них доступу. Фонд допомагає і з доступом до таких освітніх програм, проводить різноманітні семінари та сприяє налагодженню комунікації спеціалістів різних країн. Навіть банальна періодика на медичну тематику – це також те, із чим є проблеми. Їх вирішують за допомогою фонду.  А разом з тим ця організація є ще й членом різноманітних асоціацій та налагодила співпрацю зі світовими дитячими лікарнями. Таким чином справді можна казати про тісний контакт із провідними медичними установами світу та можливість обміну досвідом. Саме за сприяння фонду вже чимала кількість лікарів змогла отримати величезну кількість нових для себе знань, а лікарні тепер мають досвід роботи та впровадження різних новітніх технологій.

Важливою є і власне допомога лікарням. Різноманітні медичні препарати, яких просто немає у медичних закладах, повинні закуповуватися. Але у бюджетні закупівлі вони не входять. Тому "Таблеточки" допомагають із цим. Устаткування є ще однією частиною підтримки лікарень. Різноманітні високотехнологічні процедури потребують сучасного обладнання, такого як нейрохірургічні мікроскопи, системи черепної фіксації, багатоканальні системи моніторингу тощо. І усі перераховані та ще багато інших апаратів було куплено саме фондом. Також допомагають і з ремонтом у медичних закладах. Загалом можна сказати, що фонд є фактично рушійною силою для розвитку медичної сфери в Україні.

Величезну кількість надходжень до фонду становлять саме внески фізичних осіб. Прості небайдужі люди можуть допомогти на сайті будь-якою посильною сумою. Відомі люди жертвують величезні кошти. Компанії також допомагають, при чому не тільки фінансово, а й укладаючи партнерство та перераховуючи певні відсотки від усього свого прибутку на користь фонду. І всі ці кошти ідуть на справді важливі та необхідні справи. Саме таким чином фондові вдається рятувати сотні дитячих життів – з допомогою небайдужих людей, компаній та волонтерів.

Допомогти фондові дуже просто. Можна оформити підписку та перераховувати певну суму кожен місяць. Можна допомогти одноразово. А можна стати волонтером та допомагати своєю діяльністю. Головне, що все це може допомогти онкохворим дітям. І робить це.

Діти, що мають онкологічний діагноз, хочуть та можуть жити. Робити це яскраво, не втрачаючи такі незабутні роки свого дитинства. І кожен може допомогти у цьому. Потрібно лише зайти на сайт "Таблеточки" та вирішитися. І можливо саме з такою допомогою кількість тих дітей, що змогли побороти рак, збільшиться.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео