Майже 44 тисячі хворих – коронавірус й далі шириться Україною

Майже 44 тисячі хворих – коронавірус й далі шириться Україною
385777 ПЕРЕГЛЯДІВ

Статистика захворюваності на коронавірус нерідко вже не цікавить людей. А разом із тим не замислюються вони й про дотримання карантинних обмежень. Чимало стається скандалів на підставі носіння масок чи дотримання дистанції, люди знову почали збиратися в одному місці. А тим часом темпи поширення коронавірусу б'ють нові й нові рекорди.

Карантинні обмеження існують неспроста. Так, частково вони привносять незручності у життя, особливо це стосується соціально активних людей. Але насправді вони дозволяють убезпечити себе, рідних та взагалі оточення від інфікування. Так, обмеження кількості людей на різноманітних заходах чи у закладах (наприклад, у кінотеатрах, що актуально із виплатою коштів за вакцинацію)  дозволяє створити умови для додержання соціальної дистанції. Резервування столиків наперед у закладах харчування – також дозволяє зрозуміти працівникам, як найкраще забезпечити правильну віддаленість людей один від одного та як розрахувати кількість персоналу, щоб була можливість вчасної обробки знезаражувальними засобами. А обмеження, наприклад, у спортивних залах дають змогу тим, хто там працює, підготувати інвентар до кожного клієнта, адже навіть якщо людина обробила антисептиком руки – вона може підхопити вірус від необроблених тренажерів. Проте люди продовжують бути незадоволеними, вважаючи, що ці обмеження перш за все впливають на їх свободу. І навіть ситуація з масками – яскравий приклад того, що у свідомості суспільства й до цього часу немає розуміння, чому ж потрібно дотримуватися постанов.

Так, відомо, що у разі того, якщо маски немає ні на хворій, ні на здоровій людині – вірогідність зараження становить близько 90%. У разі, коли лише здорова людина у масці – вона падає втричі й становить вже 30%. Ще у 6 разів зменшиться можливість інфікування, коли лише хворий у засобів індивідуального захисту – 5%. Якщо обидві сторони відповідальні та використовують захист – вже 1,5% вірогідності передачі. А у разі дотримання вимог щодо соціальної дистанції та носіння масок ця можливість фактично зникає. Але з якихось причин люди не дослухаються до цього і продовжують, наприклад, вчиняти скандали у транспорті чи супермаркетах, коли їх просять надягати засоби індивідуального захисту. І це є однією з причин такого стрімкого зростання кількості інфікованих.

Люди розслабилися. І це призвело до того, що сьогодні виявлено майже 44 тисячі хворих. Темпи вакцинації нібито й досить непогані, але насправді кількість інфікованих, здається, намагається наблизитися до цих цифр. І прогнози  насправді не надто позитивні, адже ще з початком цієї хвилі коронавірусу, у Міністерстві охорони здоров'я прогнозували, що ті "вражаючі" 25-28 тисяч – далеко не найбільші цифри. Тоді висловили припущення, що буде й 40, й навіть 50 тисяч. Що ж, понад 40 вже є.

У червоній зоні вже дві області. Вони серед лідерів за кількістю хворих. Ще 9 регіонів можуть також "почервоніти" найближчим часом. Наприклад, Одещина, що вже не один день обходить навіть Івано-Франківську область, із якої, фактично, почалась нова хвиля. Окрім цього і Донеччина наздоганяє її показники. Київ також не відстає, лише у столиці щодня реєструють близько 2500 випадків. Такими темпами до червоної зони й справді може відправитися не одна область. Адже майже вся Україна, за виключенням поки що двох регіонів (Кіровоградської та Полтавської областей) – вже "оранжева".

Зараз відомо, що катастрофічно зросла кількість хворих дітей, деякі лікарні вже просто не мають ліжок у профільних дитячих відділеннях. Підлітки також почали хворіти частіше, навіть попри те, що їх дозволили вакцинувати. Загалом ця хвиля, можна сказати, "змолодшала", адже якщо попередні частіше вражали першочергову зону ризику – людей похилого віку, то зараз це відбувається взагалі за незрозумілим сценарієм. Винуватцем цього є новий штам коронавірусу – "Омікрон", який зараз досить часто виявляють. Але що важливо, рівень смертності при ньому менший. І це радує.

Коронавірус лютує й поза Україною. Так, наприклад, відомо, що позитивний тест виявили в учасниці Олімпіади – Олени Білосюк. Окрім цього в української команди хворіє й ще кілька осіб. Серед спортсменів це перший випадок. Жінку замінятиме її колега. Проте така ситуація насправді не тільки в українській команді. У Пекіні, де проходить Олімпіада, зараз найбільша кількість випадків з середини 2020 року. Але змагання вже почалися.

Якими будуть темпи поширення вірусу надалі – ніхто сказати не може. Є велика ймовірність, що прогнози справдяться та можна чекати нових антирекордів. Але насправді нам, звичайним людям, залишається лише чекати нових цифр. І вакцинуватися. Адже саме імунізація допомагає, навіть підхопивши інфекцію, вийти з неї з мінімальним ризиком для організму.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео