"Життєлюб" – Україна без ейджизму

"Життєлюб" – Україна без ейджизму
296326 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ставлення до старості в Україні дуже неоднозначне. Хтось поважає людей літнього віку, залучає їх до якихось активностей. А водночас компанії відмовляються брати на роботу людей передпенсійного віку. Це прояви упередженого ставлення на основі віку. Але ж усі люди хочуть бути потрібними. Життя змінюється, пріоритети та бажання – також. Люди третього віку можуть навіть прагнути кардинально змінити своє життя. І фонд "Життєлюб" взявся допомагати з цим.

Третій вік. Таким поняттям оперують соціальні педагоги та психологи. Саме ним в Європі намагаються заміняти словосполучення "людина похилого віку". Люди, що полишили свою професійну діяльність та пішли на пенсію можуть пробувати щось нове, навчатися якимось раніше незнайомим речам. Словом надолужити те, що не встигли раніше. Проте у нас в країні ставлення до пенсії зрідка є таким позитивним. Невисокі пенсії не дуже дають можливість витрачатися на те, що хочеться, а упереджене ставлення до людей літнього віку інколи й зовсім зачиняє двері перед ними. Проте є в Україні ті, хто змінює цю ситуацію як може. Це фонд "Життєлюб".

Створений ще у 2013 році, фонд став першим в Україні, що займався підтримкою та розвитком людей старшого віку. Першочергова допомога була досить звичайною та передбачуваною – харчування. Інколи пенсіонерам дуже важко вижити на ті кошти, які їм надає держава. Тому співзасновники фонду, Гарік Корогодський та Тіна Михайловська спочатку прагнули діяльністю забезпечити саме базові потреби у харчуванні та лікуванні.

Час йшов. І окрім допомоги в таких простих, але потрібних речах, у фонді загорілися ідеєю долучитися до розвитку людей старшого віку. Вони так само, як і молодь, хочуть відвідувати концерти, вивчати щось незвідане та шукати нових друзів. Люди третього віку хочуть почувати себе красивими, бачити висвітлення себе у медіа з незвичайних сторін. Тому фонд почав створювати різноманітні проєкти, що могли допомогти б у цьому.

Наприклад, ще у 2017 році до роботи вирішили залучити молодь. Підлітки 14-16 років мали змогу пройти своєрідний інтенсив, після чого й стати співробітником фонду. Окрім цього молодь напряму може допомагати, адже було створено платформу Superonuki – місце, де будь-хто може долучитися до допомоги. Створити проєкт, розпочати збір коштів, долучитися у якості волонтерів, надати адресну підтримку – це не має обмежень у віці. І радує те, що цим користуються. На сайті платформи створено чимало проєктів, велика кількість яких була втілена у реальність.

Також цікавою ініціативою є те, що фонд створив спеціальний танцювальний майданчик у рекреаційній зоні "Гідропарк". Там вже була територія, але вона потребувала реконструкції. Це було здійснено ледь не з початком існування фонду. І вже не один рік туди можуть приходити всі охочі життєлюби. На майданчику проводяться концерти, різноманітні заходи, там танцюють вальси, танго та інші танці. На жаль, з початком пандемії довелося припинити це, адже люди похилого віку є однією із найбільших груп ризику. Але у фонді сподіваються, що скоро можна буде знову відновити проведення заходів там.

Було створено і хаб для людей третього віку. Це кіносад, який також знаходиться в Гідропарку. Колись занедбану територію відновили та створили там кінозал просто неба. Окрім цього там є і сцена, і спортивний майданчик, і місця для проведення майстер-класів та настільних ігор. Словом все, щоб забезпечити дійсно цікаве дозвілля. Але так само як і танцювальний майданчик, зараз довелося зупинити офлайн-діяльність. Але активності були переведені в онлайн-формат.

Таку саму долю – цифровізацію через пандемію, спіткав ще один проєкт – "Re-жим". Активний відпочинок та дозвілля – це прерогатива не тільки молоді. І люди старшого віку прагнуть бути активними та займатися спортом. І в рамках цього проєкту організовуються різні заходи, на яких люди можуть навчитися чомусь новому й відпочити тілом та душею. Наразі всі заходи проєкту перейшли у соцмережі.

А ініціативою, яка справді надихає, є проєкт "Агентство дорослих моделей". Це перше в Україні місце, де можна знайти вікових моделей. Так, моделі віком від 50 років також потрібні, адже краса не залежить від віку. Підопічних фонду неодноразово фотографували для якихось цілей, тому це було не дивно, що врешті-решт було створено цілу базу моделей 50+. Зараз там 38 осіб, які беруть участь у рекламах та показах мод, кіно та кліпах. Адже дійсно, краса – це стан душі, а не якісь цифри. І цей проєкт це доводить.

Є серед ініціатив і така, що дозволяє людям третього віку буквально перевертати своє життя з ніг на голову. Вони досвідчені, проте прагнуть чогось нового. Вони багато знають, але можуть і хочуть навчатися. Тому проводяться "Тижні дорослого стажиста", де співпрацюють молодь та пенсіонери, створюються марафони "Перезавантаження", де їх можуть навчити шукати для себе абсолютно нову та несподівану роботу. Люди поважного віку можуть працювати. Тому справді дуже цікаво і корисно, що існує такий проєкт.

Звісно не полишив фонд і свою найпершу місію – допомогу із продуктами та ліками. До пандемії були створені пункти роздачі гарячих обідів для пенсіонерів. Спочатку це був лише один розкладний столик, а потім це переросло вже в 13 місць допомоги. До фонду  долучилися ресторани, сервіси доставлення, а волонтери допомагали з розвезенням. Наразі це трансформувалося у програму доставляння наборів піклування. Так само, як і до пандемії, розводяться набори необхідного, а нерідко таким чином допомагають й одягом та побутовими речами.

Фонд "Життєлюб" робить мрії пенсіонерів реальністю. А заразом з тим сприяє зв'язку поколінь. Тут допомагають соціалізуватися, жити яскраво і не боятися змінювати своє життя. Фонд прагне перетворити допомогу на соціальний тренд. І частково це вже вдалося. Компанії та організації долучаються до роботи, а молодь поширює цінності "Життєлюбів".

Старість може бути в радість. Вона може бути активною та повноцінною. І радує те, що в Україні є ті, хто справді зацікавлені у цьому.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео