Як зареєструвати громадську організацію ?

Як зареєструвати громадську організацію ?
179586 ПЕРЕГЛЯДІВ

Реєстрація громадської організації процес не складний, але потребує певної уважності та відповідальності з боку громадських активістів. Він складається з 5 простих кроків:
1) Підготувати Статут організації
2) Провести установчі збори засновників
3) Підготувати пакет документів
4) Подати документи
5) Отримати відповідь

Статут - це основний документ громадської організації, який визначає, які в ній правила, хто керує організацією, і що відбувається з майном організації. Законодавство України має ряд вимог до статутів громадських організацій, які прописані в статті 11 Закону України про «Громадські об'єднання» та ст.133.4 Податкового кодексу України.
Якщо Ви створюєте молодіжну чи дитячу організацію, то статут повинен також відповідати вимогам Закону України "Про основні засади молодіжної політики".

Для створення нового громадського об'єднання повинно бути мінімум 2 засновники. Для громадської організації - це фізичні особи, які досягли 18 років, для молодіжної чи дитячої - 14 років.
На установчих зборах необхідно визначити: назву громадського об'єднання, яка має бути викладена державною мовою; організаційно-правову форму; керівні органи; місцезнаходження об'єднання; відповідальну за реєстрацію особу; затвердити Статут.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» пакет документів для реєстрації складається з:
- заяви про державну реєстрацію встановленого зразка (форма 4);
- відомості про керівні органи і уповноважену особу здійснювати реєстраційні дії;
- протокол та реєстр осіб, які брали участь в установчих зборах (в додатку разом з протоколом) (пронумерований, прошитий та підписаний головуючим і секретарем зборів);
- статут (пронумерований, прошитий та підписаний засновниками).
Всі документи подаються в одному екземплярі і нотаріального посвідчення не потребують (крім випадку надсилання документів поштовим відправленням).
Документи потрібно подати до державного реєстратора протягом 60 днів після проведення установчих зборів.
Вимоги до оформлення документів також визначені статтею 15 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Реєстрація громадського об’єднання здійснюється відповідним реєструючим органом протягом 3 робочих днів, безкоштовно.
Документи можна подати особисто або поштою (в такому разі необхідне нотаріальне посвідчення підпису на заяві) до:
- міжрегіонального територіального управління юстиції;
- місцевого центру надання адміністративних послуг.
Після подачі документів на реєстрацію державний реєстратор має видати опис наданих документів, на якому зазначається код доступу до результатів розгляду справи. За цим кодом Ви зможете знайти відскановані установчі документи (статут), виписку про державну реєстрацію громадського об’єднання як юридичної особи та скачати їх.
Свідоцтво про реєстрацію та статут не видаються.

Якщо ви плануєте зареєструвати громадську організацію, радимо попередньо проконсультуватися з працівниками відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Львівській області тел: (032) 255-62-40, Волинській області тел: (0332) 78-46-69, 78-46-68, 74-13-30, Рівненській області тел:
(0362) 64-27-16 

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео