Мережа IKEA на варті заліснення Землі

Мережа IKEA на варті заліснення Землі
395513 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кількість дерев на планеті суттєво зменшується. Це проблема, про яку знають всі. Проте мало хто насправді замислюється про це. А тим часом люди продовжують нищити дерева, які фактично створюють домівки для величезної кількості тварин, а заразом з тим і фільтрують повітря. Не останню роль у зменшенні кількості зелених насаджень грають й природні катаклізми. Але існують ті корпорації, що прагнуть покращити екологічну ситуацію. ІКЕА – приклад саме такої.

Компанія IKEA вже досить давно відома своїми меблями. Вони створюються доступними, такими, що можуть підійти багато кому. Але при цьому ледь не головним завданням компанії є ще й екологічність. Там використовують ті матеріали, що можна переробити. Бавовна – матеріал, що є натуральними, але при цьому біорозкладним, та ще й її можна переробляти. І вона є основою великої кількості речей компанії. Іншим матеріалом є дерево, що стало вже традиційним ресурсом для виробництва меблів. І в компанії прагнуть не просто використовувати цей матеріал, а робити це максимально екологічно, суміщаючи різні види й формуючи все так, щоб відходи були мінімальними. У IKEA навіть створили Порядок денний у сфері лісового господарства аж до 2030 року. І це дійсно вражає.

А нещодавно в Ingka Group, саме тій компанії, що й відповідає за IKEA, зайнялися дійсно благою справою. У Флориді пройшов страшний ураган Майкл, в якому постраждало дуже багато лісів. Понад 1000 гектар землі, що раніше буяла зеленню, тепер перетворилася фактично на звалище дерев. І компанія вирішила змінити це. Там прийняли рішення викупити землі, що постраждали й зайнятися їх відновленням.

Для цього спочатку потрібно розчистити ділянку. І це не робиться так просто й швидко. Після цього треба підготувати землю. А вже потім, лише пройшовши всі ці етапи, компанія планує засадити все деревами. При чому здебільшого це будуть ті види, що винищив ураган. Але відомо, що частково відбудеться зміщення у сторону довголистої сосни – дерева, що є досить стійким й при цьому є місцем проживання кількох рідкісних видів тварин.

Планується висадити близько 650 тисяч дерев. І робити це будуть не одразу. У лісів є свої цикли розвитку, найчастіше це – сорокарічний. Тому саме стільки в часі займе насадження цієї кількості дерев. Але відомо, що у компанії вже точно заплановані висадки саме такої кількості саджанців.

IKEA вже не вперше займається такою діяльністю. У компанії є цілий проєкт щодо заліснення. І в ході цього проєкту вже було висаджено понад 7 мільйонів саджанців. Причому це не тільки у Сполучених Штатах Америки. Землі Нової Зеландії, Литви, Румунії, Естонії та Латвії також відновлюють. Причому в IKEA заявляють, що дерева, які вирощують, не підуть на виробництво.

Окрім цього цікавим є те, що материнська компанія IKEA не тільки займається відновленням лісів. Там ще й захищають екосистеми. Наприклад, відомо, що ще на початку 2021 року компанія викупила величезну частину лісів у одному зі штатів США. Там хотіли зайнятися вирубкою на території 4,5 тисяч гектарів. Але це не дали зробити. Там рідкісна екосистема, де проживають тварини, які вважаються такими, що зникають. Окрім цього й деякі рослини, що знаходяться в цих лісах, є такими, що більше не ростуть майже ніде. Тому тепер ці землі належать Ingka Group, які зупинили винищення лісів там.

Відновлення лісів – це справді хороша, а головне необхідна справа. І можливо саме якщо з'явиться більше таких, відповідальних компаній, що займатимуться благодійністю і в такій сфері, можна буде казати, що ще не все втрачено.

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео