Репродуктолог Київ: Дитина від трьох батьків

Репродуктолог Київ: Дитина від трьох батьків
156507 ПЕРЕГЛЯДІВ

Всі ми знаємо, що при зачатті відбувається злиття двох статевих клітин – яйцеклітини та сперматозоїда. ⠀ 

Кожен із батьків передає свій набір хромосом і генів, внаслідок чого дитина успадкує характер, колір очей і волосся, зріст і вагу та багато інших даних, а разом з ними і схильність до різних захворювань. З більшістю з них можна жити, а іноді навіть виключити (наприклад, якщо дотримуватися здорового харчування, цукровий діабет другого типу не зможе розвинутися, навіть якщо в роду були випадки цього захворювання). 

Але є низка спадкових хвороб, які призводять до інвалідності, а деяких випадках смерті. До цього списку відносяться захворювання, при яких присутні ушкодження в генах мітохондрії. Ці енергетичні органели містяться як у яйцеклітині, так і в сперматозоїді. Але в нього мітохондрії перебувають у шийці спермію і після запліднення вони залишаються поза яйцеклітини. Тому за батьківською лінією не передаються мітохондріальні захворювання, а лише по материнській як синові, так і дочці. 

Ось чому для сімейних пар, з цими порушеннями в мітохондріях, є високий ризик народження малюка з важким захворюванням або не здатність яйцеклітини до зачаття, що призводить до безпліддя.  

На сьогодні існує два способи мітохондріальної замісної терапії (МЗТ), завдяки яким народилися здорові дітки (перший малюк у Мексиці, другий в Україні, а третій – у Греції). ⠀ 

Перший метод називається Maternal Spindle transfer (перенесення материнського веретена поділу). Для цього використовуються сперматозоїди батька та дві яйцеклітини - матері та донора. У донорській яйцеклітині міститься здорові мітохондрії, а ядро, яке несе в собі більшу частину генетичної інформації, заміняються на материнські. Після цього донорська яйцеклітина запліднюється сперматозоїдами і 3-5 доби ембріон переноситься в порожнину матки матері. 

У другому випадку (Pronuclear Transplantation, PNT або пронуклеарне перенесеня) спочатку запліднюється батьківською спермою та донорською і материнською яйцеклітиною, а потім роблять заміщення ядер. Малюка знову виношує майбутня мама. 

 

У результаті обох випадків дитина наслідує ядерний геном матері і батька (основну частину генів), а мітохондріальний, який містить мінімум генів, але при цьому грає дуже важливу роль - жінки донора. 

Таким шляхом народжується малюк від трьох батьків. При цьому методі екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), малюк не успадковує ні зовнішні данні, ні розумові здібності донора, а тільки лише візьме здорові гени. 

Теги: Репродуктологія Київ

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео