Всесвітній день без тютюну: турбота про здоровʼя – твій вклад у перемогу

 Всесвітній день без тютюну: турбота про здоровʼя – твій вклад у перемогу
302769 ПЕРЕГЛЯДІВ

31 травня громадська організація «Життя» спільно з Бюро ВООЗ в Україні провели пресконференцію присвячену, Всесвітньому дню без тютюну. Цьогорічна тема кампанії: «Тютюн: загроза навколишньому середовищу».

 

Усвідомлюючи, що в умовах повномасштабної російської агресії, яка вже призвела до тисяч жертв серед військових та цивільного населення, головним завданням суспільства та уряду є захист суверенітету України, ми переконані у важливості забезпечення функціонування правової держави  та прискорення розвитку системи громадського здоров'я для підтримки стійкості національного спротиву України.

 

Щорічно тютюн вбиває понад 8 мільйонів людей у всьому світі та завдає  шкоди навколишньому середовищу. Задля виробництва сигарет, тютюнова індустрія щороку знищує 600 мільйонів дерев та викидає в атмосферу 84 мільйони тонн вуглецю, що дорівнює 280 тисячам запусків ракет у відкритий космос.  Щороку викидається понад 4,5 трильйони недопалків. У 2021 році в Україні  було реалізовано 34 млрд сигарет та 7 млрд тютюнових виробів для нагрівання. Тільки за рік до навколишнього середовища нашої країни потрапили понад 41 млрд недопалків, які не піддаються переробці та містять ацетат целюлози, фольгу, папір, продукти горіння, що впродовж багатьох років забруднюють навколишнє середовище. Крім того, викиди тютюнового диму містять близько 7000 токсичних хімічних речовин, серед яких аміак, миш'як, бензол, бутан, кадмій, окис вуглецю, формальдегід, свинець, свинець, нафталін, метанол. 

«Не піддавайтеся на спроби тютюнової індустрії відвернути увагу від наслідків їхньої діяльності для довкілля та здоров’я людей. Неможливо компенсувати руйнівну шкоду спричинену діяльністю тютюнової індустрії, яка продовжує заробляти на смертях. Здорове майбутнє, відбудова та розвиток України можливі, якщо люди дбатимуть про власне здоровʼя, а Уряд забезпечить виконання законів, та зокрема, норм ухваленого антитютюнового Закону №1978», – зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор громадської організації «Життя»

 

2022 рік став знаковим роком у посиленні захисту населення від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння завдяки підписанню комплексного антитютюнового Закону №1978. Норми Закону передбачають заборону на застосування тютюновою індустрією маркетингових технологій, спрямованих на підвищення привабливості тютюнових виробів, стимулювання продажів і створення ілюзії меншої шкоди. Міжнародна спільнота визнала досягнення України та нагородила представницю українського Парламенту Ладу Булах найвищою нагородою ВООЗ у контролі над тютюном «World No Tobacco Day Award 2022».

«Я вдячна ВООЗ за високу оцінку роботи України у захисті здоровʼя людей від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння. Ми зробили ще один євроінтеграційний крок, адже значною мірою імплементували антитютюнову Директиву 2014/40/ЄС. Я вірю, що доки Збройні сили України захищають всіх нас на фронті - антитютюновий Закон №1978-ІХ працюватиме на захист здоровʼя українських дітей та молоді у тилу», – наголосила народна депутатка України Лада Булах. 

 

Новий Закон впроваджує європейські вимоги до захисту населення від шкоди тютюну та електронних сигарет відповідно до євроінтеграційної Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. У ЄС запровадження таких норм знизило куріння серед дітей на 20% та серед дорослих (від 15 років) на 12,5%.

«Тютюнова епідемія продовжує бути одним з ключових факторів ризику неінфекційних захворювань. Від хвороб, викликаних вживанням тютюну в Україні помирає 85 тисяч людей щороку. Життя людини - це найвища цінність для України, тому команда Міністерства докладає необхідних зусиль для впровадження в дію норм передбачених ухваленим антитютюновим законом №1978-IX», – заявив Олексій Даниленко, в.о. Генерального директора директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ.

 

Згідно з нормами Закону №1978 з 11 липня 2022 р. забороняється куріння пристроїв для нагрівання тютюну у визначених громадських місцях, як це діє з сигаретами та електронними сигаретами (зокрема школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця). Люди будуть захищені.

 

 

Законом від шкідливих тютюнових викидів на робочих місцях та у громадських приміщеннях, а у разі порушення права на бездимне середовище можуть звертатися до поліції та Держпродспоживслужби. 90% українців підтримали No Smoking Friendly в українських закладах і тепер це стало Законом України.

 

 

 

«Вдихання вторинного тютюнового диму, або пасивне куріння, — дуже шкідливе для здоров’я. У тому числі й викиди від електронних сигарет та пристроїв для нагрівання тютюну.  Подібно до сигарет, електронні пристрої для куріння генерують бічні, або вторинні аерозолі — тобто те, що курець видихає в навколишнє середовище. Вторинний аерозоль містить ацетальдегіди та формальдегіди, летючі органічні речовини, нікотин та важкі метали, які мають токсичний вплив на здоровʼя людей навколо», – підкреслив Олег Дудін, Головний фахівець із поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров'я МОЗ України.

 

Щоб відвернути увагу від шкоди для довкілля, тютюнові компанії роблять пожертви на ініціативи екологічного розвитку та звітують про «екологічні стандарти», але це лише маніпуляції та спроби відмивання репутації. ВООЗ пропонує значно ефективніші шляхи розв’язання цієї проблеми. Відмова від куріння принесе користь здоров’ю людей та довкіллю, а повне впровадження комплексу заходів MPOWER на державному рівні мінімізує вплив тютюну на навколишнє середовище.

«На всіх етапах свого життєвого циклу тютюн забруднює планету та завдає шкоди здоровʼю людей. ВООЗ закликає всі країни посилити контроль над тютюном шляхом повного виконання Рамкової конвенції ВООЗ щодо боротьби проти тютюну. Запровадження екологічного податку на тютюнові вироби за шкоду, завдану довкіллю, розглядається як інструмент подальшого зниження  доступності тютюну для споживачів та додатковим джерелом фінансування програм охорони довкілля», – підсумував Андрій Скіпальський, національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні.

 

Довідково:

 

Щороку 85 тисяч українців помирають від хвороб, пов’язаних з курінням. Не меншої шкоди куріння завдає й економіці нашої держави: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати станом на 2021 рік складають 3,2% ВВП України або близько 179 млрд грн (на 2021 рік) внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальними виплатами та лікуванням хвороб, викликаних курінням.

 

Для контактної інформації:  Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69, [email protected]

Теги: ВООЗ, куріння, Булах, екологія, недопалки

© 2020 medicine-ukraine

Мої відео